Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 august 2022 06:17
Del på Facebook
Død fisk på bunnen av den uttørkede Tille-elva ved landsbyen Lux i Bourgogne i Frankrike. Foto: Nicholas Garriga / AP / NTB
Død fisk på bunnen av den uttørkede Tille-elva ved landsbyen Lux i Bourgogne i Frankrike. Foto: Nicholas Garriga / AP / NTB

Mens Norge uroer seg for lite vann i vannmagasinene, er store deler av Europa rammet av en tørke som kan være den verste på 500 år.

Der Tille-elva tidligere rant friskt gjennom landsbyen Lux i franske Bourgogne, er det nå bare en bred og støvete grøft med tusener av døde fisk mellom rekken av trær i landsbyen.

Fra uttørkede vannmagasiner i Spania til stadig lavere vannstand i elver som Donau, Rhinen og Po fører den langvarige tørken i Europa til problemer for landbruket, restriksjoner på bruken av vann, omfattende skogbranner, problemer for elvetransport og den sikre død for fisk og fugler.

Det har ikke vært nedbør av betydning i to måneder i de vestlige og sørlige delene av Europa og Sentral-Europa, fra Polen til Portugal. I England, der det normalt er nok av regnvær, er sommeren den varmeste og tørreste i manns minne, og det er erklært tørke i sør og vest.

Klima i endring

Og det er ingen utsikter til at tørken skal gå over. Ekspertene, blant annet ved EU-kommisjonens forskningssenter EC-JRC, har uttalt at den kan være den mest ekstreme på 500 år.

De aller fleste forskere er ikke lenger i tvil om at den ustoppelige rekken med hetebølger og den langvarige tørken delvis skyldes klimaendringene som nå skjer fortere enn mange hadde ventet.

Klimaendringene forverrer forholdene siden høyere temperaturer fører til kraftigere fordampning, tørste planter trekker til seg mer fuktighet, og mindre snø om vinteren fører til mindre vann til vanning i landbruket og i hager.

Og det er ikke bare Europa som rammes av nedbørsmangel. Også Øst-Afrika, det vestlige USA og det nordlige Mexico sliter for tiden med omfattende tørke. Afrikas Horn er på randen av en sultkrise etter at fire regnsesonger på rad er uteblitt.

Død fisk på tørt land

Mens han spaserer i det 15 meter brede og uttørkede elveleiet i Lux, ramser Jean-Philippe Couasné opp fiskesortene som er døde i Tille-elva. Han er sjeftekniker ved den lokale organisasjonen for beskyttelse av elvemiljøet.

– Det er hjerteskjærende. Gjennomsnittlig strømmer det 8.000 liter vann i sekundet her. Nå er det null, sier han.

Han sier at uten regn vil elvene fortsette å tømmes, og siden oksygennivået synker uten tilførsel av friskt vann, vil all fisken etter hvert dø, også den som nå berger livet i naturlige bassenger lenger oppe eller nede.

– Dette er fiskeslag som gradvis vil forsvinne, sier han.

Halve kontinentet

EU-kommisjonens forskningssenter EC-JRC advarte denne uka om at tørken er i ferd med å bli verre og etter hvert kan berøre 47 prosent av det europeiske kontinentet.

Andrea Toreti, som er sjefforsker ved Det europeiske tørkeobservatoriet, sier at en tørke i 2018 var så ekstrem at det ikke hadde vært noe lignende på 500 år. Men det som skjer nå, ser ut til å være verre.

De neste tre månedene vil det være svært høy risiko for tørre forhold i hele Vest- og Sentral-Europa, samt i Storbritannia, sier Toreti.

Klima- og værendringer

De nåværende forholdene skyldes lange perioder med tørt vær som har sin opprinnelse i endrede globale værsystemer, sier meteorologen Peter Hoffmann ved Potsdam-instituttet for klimaforskning ved Berlin.

annonse

– Det er om sommeren vi merker det mest. Men det har bygd seg opp gjennom hele året, sier han.

Klimaendringene har redusert temperaturforskjellene mellom regionene, og det har svekket kreftene som driver den såkalte jetstrømmen, som normalt fører vått vær fra Atlanterhavet inn over Europa.

En svekket eller ustabil jetstrøm kan bringe varmere luft fra Nord-Afrika til Europa, noe som fører til lengre heteperioder. Det motsatte kan også skje, når kald luft fra Arktis kan føre til lave temperaturer langt sør.

Hoffmann sier at det som er observert de siste årene, er i det øvre laget av det som var spådd i eksisterende klimamodeller.

Truer elvetransport

Tørken har tvunget noen land i Europa til å begrense vannbruken, og elvetransporten på Rhinen og Donau er nå truet.

Vannstanden i Rhinen ventes å nå et kritisk lavt nivå i dagene som kommer, og det kan bli vanskelig for skip og lektere å navigere forbi Kaub, midtveis mellom Koblenz og Mainz. Der var vannstanden mandag 32 centimeter, 5 centimeter lavere enn dagen før. Ved lavere vannstand kan skipene frakte mindre gods, og på ett tidspunkt må transporten stanses helt og overføres til vei og bane.

I Serbia har myndighetene startet mudring av Donau for å holde vannveiene åpne, og i Ungarn er innsjøen Velence ved Budapest forvandlet til flekker med tørket mudder.

Sunkne båter dukker fram

Lange strekninger av den italienske elva Po er så vannfattige at lektere og båter som sank for mange år siden, har dukket opp igjen. I Gardasjøen er vannstanden på sitt laveste nivå noensinne, og ferierende som strømmer til fra Milano, finner en tørr strandlinje med gulnede steiner. Noe vann er sluppet ut for å bidra til vanning, men innsatsen for å berge den lukrative turistsesongen er innstilt.

Tørken har også rammet Storbritannia hardt. Der har ikke juli vært tørrere siden 1935, ifølge meteorologene. Mangelen på nedbør har ført til rekordlav vannstand i vannmagasiner, elver og grunnvannet. Det er lagt ned forbud mot vanning av plener i store deler av landet, og nå står også London for tur.

Må bruke vinterfôret

Britiske bønder har gått tom for vann til vanning og må bruke av vinterfôret til dyrene på grunn av mangelen på ferskt gress. Underjordiske elver tørker inn og setter både fisk og fugleliv i fare.

Selv i land som Spania og Portugal, som er vant til lange perioder uten nedbør, opplever folk alvorlige konsekvenser. I Andalucia har bønder måttet ofre hundrevis av avokadotrær for å berge andre fra å visne siden Viñuela-reservoaret er nede på 13 prosent av sin vanlige kapasitet.

I det normalt grønne Bourgogne, der Seinen har sine kilder, er gresset gulbrunt, og traktorene virvler opp store støvskyer fra tørre åkre. Melkebonden Baptiste Colon i landsbyen Moloy sier han må bruke av vinterfôret for å holde kyrne i live, og at kvaliteten på melken er dårligere.

Det ventes nå at maisproduksjonen i Europa blir 12,5 millioner tonn lavere enn normalt, mens solsikkeproduksjonen blir 1,6 millioner tonn lavere enn det vanlige.

Rekordmange branner

De knusktørre forholdene har også bidratt til at rekordstore arealer i Europa er svidd av i skog- og krattbranner, fra Tyskland til Hellas og Portugal. Nesten 660.000 hektar er lagt i aske, det største arealet siden denne typen registrering begynte i 2006, ifølge European Forest Fire Information System (EFFIS).

Særlig ille er det sørvest på kontinentet, der det følge EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus er satt skogbrannrekorder i Frankrike, Spania og Portugal.

I Zaragoza måtte 1.500 mennesker evakueres fra en storbrann i helgen, og da brannmannskapene begynte å få kontroll på den brannen, oppsto en ny og farlig brann nord for Benidorm. I Spania er så langt over 260.000 hektar svidd av i 43 større branner.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte