Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 juni 2024 12:46
Del på Facebook
SV-leder Kirsti Bergstø brukte sin tale til landsstyret på å gå til angrep mot Høyre. Her fra fremleggelsen av alternativt budsjett på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB
SV-leder Kirsti Bergstø brukte sin tale til landsstyret på å gå til angrep mot Høyre. Her fra fremleggelsen av alternativt budsjett på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

I sin tale til landsstyret går SV-leder Kirsti Bergstø hardt ut mot Høyre. Hun anklager partiet for å ha søsterpartier som viser forakt for rettssystemer.

Bergstø framhevet i talen at partileder Erna Solberg (H) sitter i styret til International Democratic Union (IDU), den globale sammenslutningen av høyrepartier. Der er også partiet til Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Det republikanske partiet i USA med.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Bergstø legger særlig vekt på disse partienes rolle i krigen på Gaza og tidligere president Trumps nylige domfellelse i den såkalte hysjpenge-saken.

Ber Høyre ta oppgjør

– I en helt ekstrem situasjon undergraver Høyres internasjonale søsterpartier til de grader internasjonal rett – og sine egne nasjonale rettssystemer, sa Bergstø.

– Høyre må ta et oppgjør med tankegodset til sine nære samarbeidspartnere. Det handler også om deres egen troverdighet, fortsatte hun.

I tillegg stiller Bergstø flere spørsmål til Solberg.

– Vil du virkelig stå i allianse med partier som viser fullstendig forakt for rettssystemer? Ha søsterpartier som svarer på krav fra internasjonale domstoler med å sette internasjonal rett under et sterkt press?

Kritisk til Høyres regjeringstid

Bergstø brukte generelt store deler av talen på å kritisere Høyre.

– Jeg tror norsk politikk i møte med en av de verste krigene vi har sett i dette århundret, ville vært veldig annerledes om Erna Solberg hadde styrt landet, sa Bergstø.

Heller ikke Høyres åtte år lange regjeringstid ble spart for Bergstøs kritikk.

– Jeg syns de gjorde altfor stor ugagn og at de fikk altfor lang regjeringstid, med økende forskjeller, usosiale kutt og passivitet i møte med klimaendringene som konsekvens.

Annonse
Annonse

Bergstø sa at mange mener Høyre er et styringsparti, men at de i hennes øyne ikke gir trygg styring.

– Og da tenker jeg ikke først og fremst på å holde styr på aksjene til alle som bor i en statsministerbolig. Jeg tenker på det vi opplever når Høyre har makt, nemlig økte forskjeller.

Vil heller diskutere politikk

Høyre-nestleder Henrik Asheim påpeker overfor NTB at Likud og Republikanerne er to av rundt 80 forskjellige medlemmer i IDU.

– For oss har IDU vært et forum hvor man kan utveksle erfaringer og knytte kontakter på tvers av landegrenser. I en tid med stor ustabilitet internasjonalt, er dette kanskje viktigere enn noen gang.

Asheim mener også at Det republikanske partiet utvilsomt har endret seg under Trump, og at Likud har endret seg under Netanyahu.

– Politisk har vi ingenting å lære av disse to partiene i dag. Jeg er likevel usikker på om de vil bli mindre radikale dersom vi og andre moderate partier slutter å ha dialog med dem, sier nestlederen.

SV bør heller feie for egen dør, mener Asheim.

– Jeg synes dette er freidig fra et SV som har lang historie for å aktivt støtte diktatorer som Hugo Chávez i Venezuela og Castro på Cuba.

– La oss heller diskutere politikk, Bergstø, oppfordrer Asheim.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
For å sitere en greinalaus Stortings- og fylkespolitiker: "Ferger koster det det koster". Han aner absolutt ikke hva fergedriften koster. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøMed ei dobling av kostnaden fram mot ei eventuell sluttføring i 2040 er det relativ enkel matematikk. Så er spørsmålet ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at du antar at bompengene t/r Vik-Molde blir kr. 1.000,- med Møreaksen. Tiden vil vise hvor mye du ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSlik eg tolkar utrekninga er satsane basert på 2022 prisar etter P50 kalkyle. Så kan det vere at prisauke utover ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrBompengesatsene som KS2-analysen opererer med er basert på at alle kostnadsøkninger utelukkende finansieres med bompenger. Altså ikke en bompengeandel på ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøBompengesatsen som KS2 rekner det til er nesten 500 kroner i snitt t/r Vik til Molde.  Har ikkje grunn til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse