Annonse
Annonse
Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol gikk i klinsj med helseminister Bent Høie (H) om forslaget til ny abortlov i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol gikk i klinsj med helseminister Bent Høie (H) om forslaget til ny abortlov i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Med forslaget til ny abortlov lovfester regjeringen prinsippet om at «klarer du én, klarer du to», mener Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.

I Stortingets spørretime onsdag gikk hun i strupen på helseminister Bent Høie (H) om regjeringens forslag til ny abortlov, som fjerner kvinners rett til selvbestemmelse når det gjelder fosterreduksjon.

– Statsministeren og helseministeren har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at kvinners selvbestemmelse ikke skulle svekkes ved en endring i abortloven, framholdt hun.

Omsorgsbyrde ikke nok

Ap-representanten peker på at lovutkastet slår fast at det ikke vil være tilstrekkelig å vise til at omsorgsbyrden er større ved tvillinger enn ved ett barn for å få innvilget fosterreduksjon.

– Vil regjeringen med dette forslaget lovfeste et prinsipp om at klarer du ett, så må du klare to? spurte Kjerkol og viste til Kjell Ingolf Ropstads (KrF) famøse uttalelse i NRK-debatten etter at H, Frp, Venstre og KrF hadde sagt ja til å gå i regjering med hverandre.

– Mitt svar er nei. Det tjener ikke debatten å bruke utsagn som er blitt beklaget, repliserte Høie.

– Vanskelig å forstå

Kjerkol peker på at kvinner nå har selvbestemmelse dersom de bærer på ett foster, men ikke når de bærer på to.

– Det er veldig vanskelig å forstå den etiske refleksjonen staten her gir som lovgiver, mener hun.

Høie peker på sin side på at kvinner som er gravide med flerlinger, skal kunne få sin sak behandlet i nemnd før uke tolv.

– Nå får kvinnen et svar før grensen for selvbestemt abort. Dersom hun er misfornøyd med svaret, kan hun ta valget om å avbryte svangerskapet eller ikke, sier helseministeren.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte