Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 februar 2019 14:07
Del på Facebook
Mobiloperatøren Ice bygger ut 5G-nett i norske byområder sammen med Nokia. Foto: Lehtikuva via AP/NTB scanpix
Mobiloperatøren Ice bygger ut 5G-nett i norske byområder sammen med Nokia. Foto: Lehtikuva via AP/NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobiloperatøren Ice bygger nå et mobilnett som er forberedt for 5G i byområder i store deler av landet. Samtidig åpner Telenor nytt testnett i Elverum.

Ice opplyser at de allerede har rundt 1.000 5G-klare basestasjoner på plass.

– Ice bidrar med dette til at Norge går i front med en rask utvikling og utrulling av mobilnett som er klar for 5G, noe som også bidrar til å sikre den helt nødvendige konkurransen i markedet. Ice bygger nå et helt nytt mobilnett som er forberedt for 5G, sammen med Nokia, en av verdens ledende leverandører av mobilteknologi, sier konsernsjef Eivind Helgaker i Ice Group.

Ti byer

Han understreker at selskapet fortsetter å investere i og utvide sitt nasjonale 4G-nettverk, samtidig som de forbereder seg på neste generasjon mobilteknologi.

5G-nettet er fortsatt ikke kommersielt tilgjengelig i Norge. Foreløpig er det Stor-Oslo, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim som er klargjort for 5G.

Mobilnettet er basert på finske Nokias radioteknologi AirScale.

– 5G kommer ikke snart – det er her allerede. Med utplasseringen av Nokias 5G-klare radio- og skybasert kjernenetteknologi, så gjør Ice et stort skritt mot 5G. Sammen er vi klare til å frigjøre den kraften 5G representerer, sier Pekka Sundström, kundeansvarlig for Norden & Baltikum i Nokia.

Telenor-test i Elverum

Samtidig kunngjør Telenor at selskapets andre testnett for 5G i Norge åpnes i Elverum i løpet av sommeren, skriver Tek.no. Nettet skal baseres på teknologi og utstyr fra svenske Ericsson.

Nylig ble det kjent at Telenors nye testnett i Danmark åpnes uten kinesiske Huawei på laget. Også her er det konkurrenten Noka som skal bidra med AirScale-teknologien.

Det er også Nokia som skal stå for kjernenettet i hele Skandinavia, med bistand fra Ericsson enkelte steder. I løpet av året blir det klart hvilket selskap som skal levere selve aksessnettet. Huawei står for utstyret i radioaksessnettet for 4G i dag, men det er usikkert om den kontroversielle kinesiske leverandøren blir med videre.

– Ingen beviser

USAs president Donald Trumps administrasjon har de siste månedene jobbet stadig mer intenst med å blokkere Huawei fra 5G-utbygging i en rekke land. Trump-administrasjonen har stått fast på at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko og har oppfordret allierte til å unngå det kinesiske mobilselskapet i utbyggingen av sine 5G-nett.

Huaweis styreformann Guo Ping avviste tirsdag alle beskyldninger om at selskapets 5G-nett kan benyttes som et verktøy for kinesisk spionasje, melder nyhetsbyrået AFP.

– Det finnes ingen beviser for de amerikanske sikkerhetsanklagene mot vårt 5G-nett. Ingen, hevdet Guo Ping under mobilindustriens årlige konferanse i Barcelona tirsdag.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse