fbpx
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Leserinnlegg
Paul Andreas Hofseth
05 september 2020 16:49
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Lokale forhold løses med lokale veger. Å løse bo- og arbeidsmarked, «bypakker» og fastlandsforbindelser med stamvegen er skivebom. Lokale veger er like viktig som stamvegen, men de har en helt annen funksjon. Å løse ulike lokale utfordringer med en stamveg hit og dit er en håpløs tanke.

I Ålesundsområdet er Borgundfjordtunnelen, Hafast og Hamsundsambandet gode eksempler på veger som vil ha stor og god innvirkning på bo- og arbeidsmarkedet. På ytre søre kan det samme sies om Rovdefjordsambandet som vil erstatte ferge mellom Årvik og Koppernes.

For Molde vil fastlandsforbindelse for tidligere Midsund kommune og øya Gossen hvor flertallet i Aukra bor, samt fast forbindelse mot Åndalsnes være eksempel. Førstnevnte forbindelse vil bestå forbindelse mellom øyene Otrøya og Gossen over Kjerringsundet, samt forbindelse til fastlandet fra en av øyene. Mot Åndalsnes er det fergestrekningen Sølsnes–Åfarnes som kan erstattes.

På Nordmøre er i første rekke Halsafjorden utfordringen. Kryssingen i ytre del som erstatning for fergestrekningen Halsa–Kanestraum er viktigst, men fergeerstatning mellom Sunndalsøra og Surnadal, Rykkjem–Kvanne over Stangvikfjorden, er også viktig med tanke på bo- og arbeidsmarkedet. I ytre nordre del går utfordringen mot Tustna/Aure og Smøla.

«Bypakkene» (byutviklingsplaner) er knyttet til Ålesund, Molde og Kristiansund i vårt fylke. Fellestrekket for bo- og arbeidsmarked og de fleste fastlandsforbindelser har et relativt lokalt preg – hvilket selvsagt også gjelder byutviklingsplanene. Lokale vegforhold må tilpasses de lokale forholdene, og med fremtidsperspektiv – morgendagens behov.

De langt mer grovkornede vegsystemene som skal binde regioner og landsdeler sammen – stamvegene, har en helt annen funksjon. Stammen på et tre er god illustrasjon, og det er her det brister for eksempelvis Møreaksen. Ideen er kreativ, men det er misbruk av stamvegen E39 at den skal fange opp ulike lokale ønsker på samme vis som bygdevegene i gamle dager.

Stamveger skal ikke gå gjennom byer og tettsted. Den tabben har Steinkjer, Mo i Rana og flere andre steder gjort. De angrer bittert, og det er meningsløst å supplere denne tabbelisten. En stamveg hit og dit er en håpløs tanke, og like håpløse er forsøkene på å skjule overfor sentrale politikere og maktpersoner at det faktisk finnes et glimrende alternativ over Romsdalsfjorden – Romsdalsaksen. Det siver nok ut – at den finnes.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 12 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 21 timer siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...
Jan Rune Haukvik 22 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Sve driver valgkamp, og da stiger iallefall ikke faktanivået i hans propaganda. Her forsøker Sve å bygge opp under en ny ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte