Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Erik Aukan, Fremskrittspartiet i Kristiansund
Ytring
05 september 2020 18:52
Del på Facebook
Erik Aukan, nestleder i Kristiansund Fremskrittsparti. Foto: Privat
Erik Aukan, nestleder i Kristiansund Fremskrittsparti. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg leser med interesse kronikken i fra Per Helge Pedersen om elefantene i Kristiansund.

Når man skal se utviklingen av eldreomsorgen i Kristiansund over flere år, kan man ikke unngå å sitte igjen med inntrykket av at den har vært en villet politikk. Dels økonomisk betinget, dels som følge av ideologiske og politisk betingede forutsetninger.

Det økonomiske forklarer seg i stor grad av at helse har vært nedprioritert i forhold til andre saker, samt pressede budsjetter og et skapt, lite økonomisk handlerom. Det er likevel feil å si at vi ikke har kunnet prioritere helse mer på grunn av manglende midler. Midlene har vært der, men prioritert brukt til andre formål.

I en økonomisk forstand kan de for eksempel ikke forklares at bystyret flere ganger har stemt mot statlig finansiering av eldreomsorgen, som ville gitt kommunen 22 millioner( 2015 kroner, rådmannens estimat) mer å rutte med, samt at staten tok over ansvaret for eldreomsorgen.

Det andre er ideologisk og politiske forutsetninger, blant annet ideen om at eldre og syke skal bo hjemme lengst mulig, fordi det ansees for å være best. Her kommer noen elefanter inn i bildet. Om man kan stille spørsmål ved tesen om at ting er best hjemme, er svaret på kommunens økonomi oppi dette mye klarere:

Det er mye billigere for kommunen å ha eldre hjemme enn på sykehjem. Om man sammenligner en omsorgsbolig med en sykehjemsplass, er det 300.000 og 1,1- 1,2 millioner. For eldre som bruker hjemmetjenesten betaler de en god del selv. Her har elefantene trampet i flokk i flere år og forsvart dette. Argumentene hos elefantene i Per Helge Pedersens kronikk er velkjente. Man skal ikke si noe negativt eller predike noe annet enn at det er skyfri himmel og sol i kommunen.

Når kommunen har innbyggere som er i den tilstanden at de trenger sykehjem, så er det sykehjem som må være løsningen. Når kapasiteten på sykehjemsplasser i stedet har gått ned med årene, skaper det også en mye mer problematisk situasjon for hjemmetjenesten, som får langt mer krevende pasienter med sammensatte komplikasjoner som skulle hatt en helt annen oppfølging.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse