Annonse
Annonse
Erik Aukan, nestleder i Kristiansund Fremskrittsparti. Foto: Privat
Erik Aukan, nestleder i Kristiansund Fremskrittsparti. Foto: Privat

Jeg leser med interesse kronikken i fra Per Helge Pedersen om elefantene i Kristiansund.

Når man skal se utviklingen av eldreomsorgen i Kristiansund over flere år, kan man ikke unngå å sitte igjen med inntrykket av at den har vært en villet politikk. Dels økonomisk betinget, dels som følge av ideologiske og politisk betingede forutsetninger.

Det økonomiske forklarer seg i stor grad av at helse har vært nedprioritert i forhold til andre saker, samt pressede budsjetter og et skapt, lite økonomisk handlerom. Det er likevel feil å si at vi ikke har kunnet prioritere helse mer på grunn av manglende midler. Midlene har vært der, men prioritert brukt til andre formål.

I en økonomisk forstand kan de for eksempel ikke forklares at bystyret flere ganger har stemt mot statlig finansiering av eldreomsorgen, som ville gitt kommunen 22 millioner( 2015 kroner, rådmannens estimat) mer å rutte med, samt at staten tok over ansvaret for eldreomsorgen.

Det andre er ideologisk og politiske forutsetninger, blant annet ideen om at eldre og syke skal bo hjemme lengst mulig, fordi det ansees for å være best. Her kommer noen elefanter inn i bildet. Om man kan stille spørsmål ved tesen om at ting er best hjemme, er svaret på kommunens økonomi oppi dette mye klarere:

Det er mye billigere for kommunen å ha eldre hjemme enn på sykehjem. Om man sammenligner en omsorgsbolig med en sykehjemsplass, er det 300.000 og 1,1- 1,2 millioner. For eldre som bruker hjemmetjenesten betaler de en god del selv. Her har elefantene trampet i flokk i flere år og forsvart dette. Argumentene hos elefantene i Per Helge Pedersens kronikk er velkjente. Man skal ikke si noe negativt eller predike noe annet enn at det er skyfri himmel og sol i kommunen.

Når kommunen har innbyggere som er i den tilstanden at de trenger sykehjem, så er det sykehjem som må være løsningen. Når kapasiteten på sykehjemsplasser i stedet har gått ned med årene, skaper det også en mye mer problematisk situasjon for hjemmetjenesten, som får langt mer krevende pasienter med sammensatte komplikasjoner som skulle hatt en helt annen oppfølging.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte