Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Transportsektoren er arbeidsplass for over hundre tusen mennesker over hele landet. At ansatte i transportbransjen er trygge, trives på jobben og har skikkelige arbeidsforhold, er helt avgjørende for at Norge skal gå rundt.

Arbeidsfolk i transportsektoren har en selvsagt rett som alle andre til å kunne leve av jobben sin, ha et godt familieliv og trygghet for hus og hjem. Likevel ser vi at transportbransjen har bydd på for dårligere arbeidsvilkår for mange. Det har tidligere vært en utvikling i retning mot mer useriøsitet, mer innleie, mer midlertidighet og svakere tilknytning til det ordinære arbeidsmarkedet.

I det første statsbudsjettet som Arbeiderparti/Senterpartiregjeringen har laget fra bunnen av selv, skriver regjeringen at Statens vegvesen konkret skal se på mulighetene for å utvide kontrollområdet på Norges nest største grenseovergang. Hver uke passerer 2800 tungbiler der. Disse trailerne kjører på vegnettet i hele landet vårt. Forskningen viser at risikoen de useriøse eller ulovlige vogntog deretter utgjør, faktisk er aller størst på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge. Det er det ofte er svært krevende kjøre- og føreforhold vinterstid. Halvparten av vogntogene som kontrolleres på Norges nest største grenseovergang, har feil eller mangler. På grunn av for lite plass på kontrollområdet og relativt få kontroller tidligere, har bare 8,5 promille av tungbilene blitt kontrollert hittil i år. Det viser at vi kan få til mye for relativt små midler fremover for å bedre trafikksikkerheten og legge til rette for seriøse selskap om kontrollvirksomheten forsterkes.

Vår regjering er tydelig på at norske myndigheter har et viktig ansvar for rammevilkårene for transportsektoren. Vi vil sikre ansatte trygge arbeidsplasser med anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Derfor lanserer regjeringen nå en handlingsplan for å stanse sosial dumping og useriøse i transportbransjen.

Planen har 39 tiltak og spenner fra transport med varebiler og lette lastebiler til de tyngste kjøretøyene. Det vil nå blant annet bli overtredelsesgebyr for brudd på yrkestransportlovgivningen, krav om fagkompetanse og løyvegaranti for drosjeløyvehavere, krav om godkjent taksameter, samt innføring av samordnede kabotasje- og kjøre- og hviletidskontroller med kontrollmyndighetene i andre EØS-land og transportregister for internasjonale transportoppdrag.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse