Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Alastair Grant / AP
Foto: Alastair Grant / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I 1990/91 ble Energiloven endret, dette gjorde strøm til vare. I 1992 ble EØS-avtalen vedtatt, og strømmen kom inn under EUs fire friheter – fri flyt av varer, tjenester, mennesker og kapital, samt fri etableringsrett.

Våre folkevalgte har så vedtatt at EØS-avtalen har forrang foran norske avtaler og lovverk, endatil vår egen Grunnlov. Hvor mange av det norske folk vet dette?

Annonse
Annonse

Det betyr at alt som føres inn i EØS-avtalen eies av EU, og setter vår nasjonale politikk sjakk matt, også lokalpolitikken, for 70 prosent av det som taes opp der er EU/EØS-relatert.

Det såkalte handlingsrommet, som våre folkevalgte så fint snakker om er stort, men gjelder kun før ting er ført inn i EØS-avtalen. Etterpå eies det av EU. Vi kan be EU om fritak, som vi gjorde ifm. eggas holdbarhet i fjor, men det er EU som har vetorett.

Vår deltagelse i ACER skjer via EØS-avtalens 3 energipakker. Vi kan i teorien be EU om fritak for ACER 3 også, men jeg tviler sterkt på at EU vil gi slipp på melkekua si.

Det finnes ingen lovhjemmel for reforhandling i EØS-loven. EØS-avtalen må sies opp i sin helhet. Det betyr også at det et storting innfører i EØS-avtalen, kan ikke et annet omgjøre.

Når det gjelder de tiltak som er satt inn ifm. høy strømpris, er disse kun midlertidige, for det er det EU tillater. Vi har fått ut 2024. Etter 2024 kan det norske folk se frem til varig høy strømpris, samt strømutkoblinger. Da vil det norske folk også skjønne hvorfor vi fikk AMS-målerne.

Høy strømpris har vært et mål hele tiden, for kun slik kan våre folkevalgte selge inn ustabil vindindustri som «lønnsomt». At en raserer natur og økosystem har ingen betydning, så lenge det skjer i det «grønne» skiftet sitt navn. Det opplyses heller ikke om at det er folket som sponser gildet.

Annonse
Annonse

Når blant annet Energikommisjonen snakker om at Norge trenger mer kraft, så er det pengene som taler, for Norge har nok kraft til eget bruk. Men vi er via EØS-avtalen påkoblet et umettelig stort marked der vi har forpliktet oss til å levere varen, og det uansett om strømprisen blir høy i Norge, eller vi står igjen med ustabil vindkraft og strømutkoblinger.

Jo mer som produseres, uansett kilde, jo mer eksporteres. Det blir ikke billigere strøm i Norge.

Når f.eks. REPower-direktivet blir ført inn i EØS-avtalen, er det EU som bestemmer hvor mye vindindustri Norge skal pepres med. Kommunene vil ikke ha noe de skulle ha sagt. Er det sånn vi vil ha det?

EØS-avtalen er altså ikke en handelsavtale selv om media fortsatt liker å presentere den som det. EØS avt er EU integrasjon, der vi for hvert direktiv, forordning og pakke overfører vår suverenitet til en fremmed makt, til vi står ribbet tilbake.

Nå er det sikkert noen som tenker at det hadde vært bedre om vi var EU medlemmer. Av 705 representanter ville Norge fått 10-12 stykker. Det er majoriteten som bestemmer. Norge ville uansett blitt brukt som forsyningsland.

Vi er selvforsynt med billig, regulerbar, stabil og nesten utslippsfri vannkraft. Noen som tror Tyskland ville ivret for et europeisk kraftsamarbeid om de var i våre sko?

Når EØS-avtalen setter vår nasjonale politikk sjakk matt, tenker folk at vi har nasjonal styring over våre energiressurser?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Bernt Øien · 3 måneder siden
    En bra kronikk...sakte men sikkert er Norge dratt inn i rollen som ressursskoloni for EU. Er det slik vi vil ha det? Nei det er det ikke, men den politiske bevisstheten er ikke høy mange velgere i Norge....derfor går det som det går....
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse