Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I dag skal alt være i flyt, men ikke alt er det. Kjønnet vårt har vi livet ut, selv om vi naturligvis kan føle oss, kle oss og te oss som det vi vil.

Usikre unge fortjener å få vite at de ikke kan skifte kjønn, men at de er gode nok som de er og at de kan være seg selv i den kroppen de har.

Annonse
Annonse

Dessverre er et lovforbud mot konverteringsterapi som Stortinget kommer til å vedta i desember retta ikke bare mot å forsøke å påvirke legning, men også kjønnsidentitet. Dette er egna til å gjøre terapeuter, lærere og foreldre engstelige for å støtte oppunder det som er objektiv virkelighet og støttende behandling for unge som er usikre på kjønnet sitt.

Selvsagt bør de fortsette med dette, men lovforslaget er ullent og legger opp til tvil. En type tvil som ei lovgivende nasjonalforsamling ikke bør legge opp til. Riksadvokaten har kommet med flere kritiske innvendinger mot lovforslaget, som går både på straffenivået og på rommet for skjønn, som Riksadvokaten mener er for stort.

Usikkerhet rundt kjønn er oftest noe man vokser av seg. Man faller ofte til ro i seg selv med åra. For alle som er opptatt av å hindre skade på homofile, som også var intensjonen bak lovforslaget, er det viktig å vite at de som er usikre på kjønnet i en periode i oppveksten gjerne finner ut at de er «bare» homofile i stedet.

Annonse
Annonse

De må i denne ofte forbigående fasen få vite at de ikke trenger å endre juridisk kjønn, navnet sitt eller operere vekk kjønnsorgana sine for å bli gode nok. De vil ha glede av en hel og frisk kropp resten av livet om de gir seg tid til å bli trygge i den eneste kroppen de noen gang får.

Man kan både i offentligheta og i terapirommet møte andre med respekt og varme uten å forkaste den objektive virkeligheta og opplagte fakta om kjønn. Tvert imot er det å forholde seg til fakta en forutsetning for både god lovgiving, god terapi og god samfunnsutvikling.

Lovforslaget legger opp til at vi skal bekrefte oppfatninga andre har av å være en feilvare, men selvsagt må det være lov til å gjenta at noen er god nok i den kroppen og det kjønnet de har

Selv kommer jeg til å stemme for å sende lovforslaget tilbake til regjeringa for en ny gjennomgang. Ikke fordi jeg mener det er rett å tillate konverteringsterapi av noen. Men fordi vi må utforme lover slik at de faktisk rammer det vi ønsker å ramme. Vi må ikke gjøre vedtak som innsnevrer ytringsrommet og som gir dårligere vilkår for gode samtaler og gode behandlingsformer.

(I dette innlegget uttaler Jenny Klinge seg som privatperson.)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse