Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bjarne Elde, Kristiansund Arbeiderparti
Ytring
06 juni 2017 08:41
Del på Facebook
Festiviteten. Arkivbilde. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX
Festiviteten. Arkivbilde. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjarne Elde, Kristiansund ArbeiderpartiBjarne Elde, Kristiansund ArbeiderpartiFlere kulturinstitusjoner, blant annet Operaen i Kristiansund, blir nå berørt av regjeringens og stortingsflertallets forslag om å overføre midler til fylkeskommunene i stedet for å fortsette med egne poster på statsbudsjettet. Dette følger som konsekvens av at regjeringen har valgt å plukke ut «noen tilfeldige» kulturinstitusjoner, der midlene skal overføres fra stat til fylkeskommune allerede fra 1.1.2018.

Dette forslaget virker både hastverkspreget og lite helhetlig. Det reiser også en rekke spørsmål som regjeringen ikke har svart ut i proposisjonen om «Ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå».

Hastverket er synliggjort ved at denne ansvarsoverføringen ikke er blitt drøftet med de sentrale kulturorganisasjonene. Helheten er ikke ivaretatt ettersom det kun er noen av de institusjonene som sorterer under statsbudsjettet og Kulturrådet som overføres i denne omgang. Innenfor operafeltet betyr dette at nasjonaloperaen og regionoperaene fortsatt vil stå som direktemottakere av statlig støtte mens distriktsoperaene vil komme inn under et annet tildelingsregime. De kulturpolitiske føringene og de nasjonale satsingene som skal gjelde innenfor scenekunst og dansekunst blir dermed fragmentert, ved at det etableres en ulik tildelingsprosedyre.

For Operaen i Kristiansund er det grunn for å tro at Møre og Romsdal fylkeskommune fortsatt vil opptre både ansvarlig og imøtekommende overfor èn av fylkets fremste kulturelle fyrtårn. Det uheldige med den raske ansvarsoverføringen er at regjeringen ikke tydeliggjør hva som skal være rammebetingelsene for OiK`s virksomhet, i likhet med andre berørte kulturinstitusjoner. I 2017 mottar Operaen i Kristiansund en statlig støtte på kr. 15,54 mill. Dette utgjør 68 % av en tilskuddsnøkkel der Møre og Romsdal fylkeskommune bidrar med 16 % og Kristiansund kommune med 16 %. Om denne tilskuddsnøkkelen fortsatt skal gjelde som en fast kostnadsfordeling, etter 1.1.2018, er uklart. Det samme gjelder om overføringen til fylket er å betrakte som en øremerking. Det er også usikkert hva som skal gjelde fra 1.1.2020, da regionreformen formelt trer i kraft.

Kristiansund Arbeiderparti mener det er uheldig at regjeringen har valgt å fremme et tilfeldig knippe av kulturoppgaver som skal overføres fra stat til fylke/region. Vi mener at dette hastverkspregede arbeidet vitner om lite forståelse for en helhetlig kulturpolitisk tenkning, og det gir dessverre usikre rammebetingelser for Operaen i Kristiansund og andre kulturinstitusjoner.

Kristiansund Arbeiderparti vil derfor arbeide for at videreføringen av regionreformen må baseres på sterk satsing på kultur; et kulturløft som også innbefatter operakunsten. Vi vil også arbeide for at ansvar og oppgaver som overføres til regionene må ses i en helhet og bidra til å sikre viktige rammebetingelser og tilskudd for m.a. Operaen i Kristiansund.

Ved et regjeringsskifte vil det bli sørget for at ansvarsdelingen mellom forvaltningsnivåene blir grundig utredet i forbindelse med en ny kulturmelding. Det vil sikre at Stortinget får et langt bedre og mer helhetlig beslutningsgrunnlag enn det regjeringen har lagt frem i forbindelse med regionreformen.

Kristiansund Arbeiderparti
Bjarne Storfold Elde
Gruppeleder og sekretær

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse