Annonse

Høstens Dansegalla Høstens Dansegalla

EGGERØRE: Laget i kjele blir den helt perfekt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
EGGERØRE: Laget i kjele blir den helt perfekt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Er du blant dem som har pleid å steke eggerøren i en varm panne? I 2019 kan du gjøre det på en annen måte.

Å lage den perfekte eggerøren er vitenskap i praksis. Eggehviten og eggeplommen piskes som kjent sammen, men det som er mindre kjent er at vi har en utfordring her: De to proteinspekkede elementene reagerer forskjellig på varmen og koagulerer derfor på ulikt tidspunkt.

I tillegg skal det aller helst blandes inn fett, det vil si godt smør, i massen. For at fettet skal fordele seg godt, behøves det også noen dråper væske i form av vann. Sønnen min på åtte lager eggerøre hver helg til frokost, og den blir så bra! Han vet jo ikke at for mye smør til frokost kan påvirke fysikken til en voksen mann, derfor sørger han ubekymret for at ganen min blir mer fornøyd enn BMI-en.

Den sikreste veien til perfekt konsistensen på eggerøre, helt fri for tørre klumper, er nok å piske den lenge over et vannbad. Det kan med fordel gjøres om man skal lage til veldig mange, for eksempel til et selskap. I hverdagen blir det kanskje et litt for strabasiøst tiltak.

Da starter jeg i stedet rett i en kjele på platen. Det er viktig å dra kjelen av og på varmen underveis, så eggerøren ikke får for hard varmebehandling. Med en gang du ser at eggene begynner å koagulere, drar du kjelen av varmen og fortsetter å røre med en visp. Har ikke eggerøren samlet seg godt nok likevel? Sett i så fall kjelen et øyeblikk på varmen igjen. Når eggerøren er ferdig, legges den umiddelbart over på et serveringsfat, slik at varmebehandlingen stoppes helt. Smak til med salt helt til sist. Har du allerede tilsatt rause mengder saltet meierismør, trengs det antakelig ikke så mye salt.

En ristet brødskive toppet med varm nylaget eggerøre, og kanskje litt finhakket gressløk, er alt som trengs for at årets aller første dag skal starte godt. I oppskriften så har jeg lagt til en skive med røyket laks, som er klassisk følge til eggerøre.

For øvrig er kombinasjonsmulighetene mange. Eggerøre passer til det meste, ikke minst til reker, kaviar, kjøttpålegg generelt og spekemat spesielt.

Eggerøre med røykt laks og ristet brød

Ingredienser (2 personer)

  • 4 egg
  • 4 ts vann
  • 2 ss meierismør
  • 2 skiver lyst surdeigsbrød
  • noen stilker gressløk
  • 4 skiver røykt laks

Fremgangsmåte

Pisk sammen eggene med vann.

Smelt smøret i en kjele og tilsett eggblandingen. Sett varmen på medium og rør jevnt og trutt med en visp. Med en gang du ser at eggene begynner å samle seg og koagulere, trekker du kjelen av varmen og fortsetter å røre på restvarmen til eggerøren er ferdig. Flytt kjelen rolig til og fra platen så ikke eggene får for mye varme.

Stek surdeigsskivene i en panne, så de blir sprø på overflaten. Server varm eggerøre på toppen av skivene, sammen med litt gressløk og røykt laks eller annet egnet pålegg.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Annonse

Rastarkalvspelet 980 x 300 Rastarkalvspelet 320 x 200

Flere tema-artikler

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte