Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
30 mars 2020 18:43
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentJeg hørte nylig en sosialantropolog som ble intervjuet på norsk fjernsyn. Hun sa at hytta selvsagt også betyr sikkerhet for mange. Og hun har selvsagt rett.  Hytta kan være selve borgen hvor man kan være mer eller mindre selvberget for en periode.  Dette har selvsagt mange nordmenn i ryggmargen etter opplevelsene under den andre verdenskrigen.

De fleste hytteeiere er vanlige folk

Mange tror at hyttefolk kun er rikfolk  som har investert i luksushytter i hyttebyer rundt om i fjellheimen og i landet ellers. Men man finner hytter overalt.  Og det er ikke alle eierne som er rike. De fleste hytteeiere er helt vanlige folk. Mange har arvet hytte. Mange har også kjøpt småbruk som er gjort om til feriesteder. Og mange har opplagt kjøpt og bygget opp disse stedene med tanke på at man skal klare seg selv. Man skal sikrer sin familieflokk.

Mange er opptatt av selvberging

De fleste hytteeiere har muligheter til å sanke ved.  Blir strømmen borte så kan man fyre i vedovnen. Mange plukker sopp og bær . Og mange kan dyrke det meste i sin egen hyttehage. Der kan man sette poteter og det man ellers trenger til matstellet.  Mange har også mulighet til jakt og fiske.

I ryggmargen ligger dette med å være selvberget.  Det gir en sikkerhet – det gir en trygghet.

Hyttefolk liker trygghet

Mange eldre hytteeiere glemmer ikke hvor viktig det var å komme bort fra byene da bombene haglet. Nå har vi heldigvis vært forskånet fra bomber i vårt land siden krigens dager, men dessverre er dette dagligdags mange andre steder i verden.  Men for mange hytteeiere kan det selvsagt være utrygt å oppholde seg i en by hvor smittefaren er uendelig mye større  i denne pandemitid enn ute på landet hvor hytta ligger. Hytta er jo borgen hvor man kan stenge fienden ute.

Jeg kunne selvsagt også tenkt meg på hytta nå. Men jeg respekterer selvsagt de råd og forordninger som er kommet.  Men jeg forstår alle dem som kanskje føler seg tryggere på hytta enn i byen.

Vedhugst og planting

Mens vi sitter her i byens ”karantene” planlegger jeg selvsagt for snart å kunne komme tilbake til hytta. Til alle prosjektene. Til beising og maling. Til vedsjau og planting av blomster, planter og trær. Til klargjøring av redskap for å kunne gå på sjøen for å fiske. Jeg tenker på alt som skal ryddes i naustet.  Jeg planlegger når båter skal settes ut. Jeg planlegger for alle dem som skal komme på besøk i løpet av sommeren. Hytteeierne har mye å tenke på. Mye skal planlegges.

Hytteliv forlenger livet

For min del har jeg gått inn i pensjonistenes rekker. For oss gir hyttelivet mer mosjon enn det man får i et hus eller i en leilighet i byen.  Noen går selvsagt på treningsstudio, men det passer ikke for alle. Noen må gjøre noe nyttig når man skal røre på seg. Vedsjau er  tilnærmet gratis mosjon.

For mange er hytta den beste medisin i livet.  Den gir opplagt mange et lengre liv. Og det gir opplagt et lykkeligere liv.

Jeg ønsker alle en god hyttesommer!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse