fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent

Mange trodde at styret i helseforetaket ville kaste brikkene i det store sykehusspillet på Nordmøre og i Romsdal tirsdag 22. desember.  Nå ble riktignok styrelederen i prosjektstyret Johan Arnt Vatnan kastet. Det har sikkert også sin pris. Nå skal det forhandles videre med Skanska til 10. januar 2021. I dette spillet spilles det om store penger. Men dessverre er det ikke monopolpenger man spiller med, men skattebetalernes penger.

Kostnadene løper

For hver dag som går løper det kostnader på dette prosjektet. Men noen enfoldige sjeler bak de lukkede dører tror liksom at alt blir billigere til lengre tid en slik prosess tar. Sannheten er at prosjektet krymper for hver dag.

Kostbare eksperter

For min del har jeg aldri skjønt at utbygningsdirektør Vatnan i det statlige selskapet Nye Veier, har hatt tid til å ta en så stor oppgave som å lede sykehusprosjektet i tillegg til sin vanlige jobb. Men noen synes å ha overmenneskelige egenskaper. Uansett får man godt betalt for å være overmenneske med ubegrenset arbeidskraft.

I den offisielle pressemeldingen heter det tar Vatnan gir seg da det vil kreve mye tid fremover å fortsette i sin dobbeltrolle. Kanskje han og de som engasjerte han tenkt på dette før.

Sykehusbygg – et misfoster

Ellers har jeg aldri forstått at staten opprettet Sykehusbygg når man har en meget god byggherreorganisasjon som Statsbygg. Statsbygg har også gjort sine tabber innen sykehussektoren. Jeg fulgte byggingen av Rikshospitalet som ble en gedigen skandale. Men Statsbygg lærte av sine feil. Det kan jeg ikke se at Sykehusbygg har gjort. Der står skandalene i kø. Sykehusprosjektet for Nordmøre og Romsdal føyer seg inn  i rekken av disse skandalene.

Betydelig avstand

Etter de opplysningene som er kommet frem var det en betydelig avstand mellom det tilbud Skanska nå kom med og det pristak helseforetaket har satt på sykehusprosjektet på Hjelset. Jeg har også merket meg den uenigheten som har oppstått i ettertid mellom entreprenør og byggherreorganisasjon om byggekostnader på sykehusbygg.

Selvsagt kan det skje et under i julen, men jeg tror neppe vi vil se slike undere som vi hadde for 2020 år siden. Men noen kan kanskje se lyset.

Nå må pasientene komme i fokus

Jeg vet at prestisjen hos helsebyråkratene er stor – og de vil selvsagt gjøre alt for ikke å tape ansikt. Mitt spørsmål er hvor lenge man skal bruke tid og krefter på et luftslott. Presses byggingen gjennom innenfor de kostnadsrammer som er satt for sykehusbygget på Hjelset, får vi et sykehus som selvsagt ikke tilfredsstiller de krav befolkningen på Nordmøre og Romsdal setter til et sykehus.

Jeg fatter ikke at de ansvarlige menneskene som har fått ansvar for sykehustilbudet i denne del av landet, ikke tar de nødvendige grep for å hindre den katastrofen som nå kan skje. Jeg fatter heller ikke hvorfor våre ledende politikere fortsatt sitter musestille.

La prestisje fare. Finn alternativer løsninger – og de ligger klare i dagen. Sett fokus på pasientene. Det er vel for dem vi bygger sykehus. Av og til undres jeg om helsebyråkratene forstår det.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte