Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
22 desember 2020 12:59
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Mange trodde at styret i helseforetaket ville kaste brikkene i det store sykehusspillet på Nordmøre og i Romsdal tirsdag 22. desember.  Nå ble riktignok styrelederen i prosjektstyret Johan Arnt Vatnan kastet. Det har sikkert også sin pris. Nå skal det forhandles videre med Skanska til 10. januar 2021. I dette spillet spilles det om store penger. Men dessverre er det ikke monopolpenger man spiller med, men skattebetalernes penger.

Kostnadene løper

For hver dag som går løper det kostnader på dette prosjektet. Men noen enfoldige sjeler bak de lukkede dører tror liksom at alt blir billigere til lengre tid en slik prosess tar. Sannheten er at prosjektet krymper for hver dag.

Kostbare eksperter

For min del har jeg aldri skjønt at utbygningsdirektør Vatnan i det statlige selskapet Nye Veier, har hatt tid til å ta en så stor oppgave som å lede sykehusprosjektet i tillegg til sin vanlige jobb. Men noen synes å ha overmenneskelige egenskaper. Uansett får man godt betalt for å være overmenneske med ubegrenset arbeidskraft.

I den offisielle pressemeldingen heter det tar Vatnan gir seg da det vil kreve mye tid fremover å fortsette i sin dobbeltrolle. Kanskje han og de som engasjerte han tenkt på dette før.

Sykehusbygg – et misfoster

Ellers har jeg aldri forstått at staten opprettet Sykehusbygg når man har en meget god byggherreorganisasjon som Statsbygg. Statsbygg har også gjort sine tabber innen sykehussektoren. Jeg fulgte byggingen av Rikshospitalet som ble en gedigen skandale. Men Statsbygg lærte av sine feil. Det kan jeg ikke se at Sykehusbygg har gjort. Der står skandalene i kø. Sykehusprosjektet for Nordmøre og Romsdal føyer seg inn  i rekken av disse skandalene.

Betydelig avstand

Etter de opplysningene som er kommet frem var det en betydelig avstand mellom det tilbud Skanska nå kom med og det pristak helseforetaket har satt på sykehusprosjektet på Hjelset. Jeg har også merket meg den uenigheten som har oppstått i ettertid mellom entreprenør og byggherreorganisasjon om byggekostnader på sykehusbygg.

Selvsagt kan det skje et under i julen, men jeg tror neppe vi vil se slike undere som vi hadde for 2020 år siden. Men noen kan kanskje se lyset.

Nå må pasientene komme i fokus

Jeg vet at prestisjen hos helsebyråkratene er stor – og de vil selvsagt gjøre alt for ikke å tape ansikt. Mitt spørsmål er hvor lenge man skal bruke tid og krefter på et luftslott. Presses byggingen gjennom innenfor de kostnadsrammer som er satt for sykehusbygget på Hjelset, får vi et sykehus som selvsagt ikke tilfredsstiller de krav befolkningen på Nordmøre og Romsdal setter til et sykehus.

Jeg fatter ikke at de ansvarlige menneskene som har fått ansvar for sykehustilbudet i denne del av landet, ikke tar de nødvendige grep for å hindre den katastrofen som nå kan skje. Jeg fatter heller ikke hvorfor våre ledende politikere fortsatt sitter musestille.

La prestisje fare. Finn alternativer løsninger – og de ligger klare i dagen. Sett fokus på pasientene. Det er vel for dem vi bygger sykehus. Av og til undres jeg om helsebyråkratene forstår det.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse