Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
09 desember 2019 12:08
Del på Facebook
Illustrasjon: Forsiden på aftenposten.no i dag.
Illustrasjon: Forsiden på aftenposten.no i dag.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På tre sider i dagens papirutgave av Aftenposten, samt en utvidet versjon på internett (krever abonnement), skriver avisen om Bjørnar Brattøy og hans forsøk på å ta et oppgjør med «tette bånd» i Kristiansund. 

Aftenposten tegner et interaktiv nettverkskart og gir eksempler på noen av de tette båndene som viser hvordan byen er vevd sammen. Representanter for flere av aktørene som nevnes i eksemplene, er intervjuet og har gitt uttalelser.

Det understrekes av både eksperter og næringslivsrepresentanter at intet ulovlig er dokumentert, men at det stilles spørsmål til etiske og moralske sider samt grad av transparens, rundt organisering av næringslivsmessige og politiske koplinger.

Ekspertuttalelser

Aftenposten har innhentet flere ekspertuttalelser om organisering, nettverk og nettverksbygging. Her er noen av dem.

– Men den potensielle risikoen ved disse nettverkene har fått liten oppmerksomhet,  sier den nederlandske professoren Willeke Slingerland til Aftenposten, som dag regnes Europas fremste forsker på feltet, og benyttes som rådgiver av EU.

Professor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole, kjent for sin forskning på korrupsjon, konkluderer med at det er «for tette bånd» mellom mange av aktørene i byen.

– De løper en risiko for å utvikle et miljø der de blir gjensidig avhengig av hverandre, uten en kritisk stemme utenfra, sier Willeke Slingerland, som også forteller til avisen at det er økende forståelse for konsekvensene av for tette nettverk. Hun har blant annet utgitt boken «Network Corruption: When Social Capital Becomes Corrupted» i en rekke land. 

– Beskyldninger om «tette bånd» dukker derfor hyppig opp. Slik sett er ikke Kristiansund unik. Men byen skiller seg likevel ut, sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole til Aftenposten.

Kruse Larsen saken og PFUs felling av TK

Det vies også oppmerksomhet rundt en artikkel om at Kruse Larsen trakk seg ut av alt samarbeid med KNN, etter at de ettersigende ble beskyldt for feilaktige påstander om Kruse Larsen, KNN og flere medlemsbedrifter i KNN. Det var denne artikkelen og oppfølgingen/oppdateringen av denne som gjorde at Tidens Krav ble felt av PFU på tre punkter i Vær Varsom-plakaten.

Fryktkultur

Aftenposten skriver at så langt har ikke anklagene fra Brattøy ført til noen selvransakelse i Kristiansund. Steinar Wiik Sørvik nevnes som den eneste som har prøvd å løfte temaet inn i offentligheten via et innlegg i KSU.NO. Se under for Sørviks innlegg og KNNs tilsvar til dette innlegget. 

Andre har valgt ikke å si noe, av ren frykt for reaksjoner. En av disse, en sentral politiker i byen, mener det er etablert en maktstruktur som jobber i et skyggeland, som i verste fall kan true lokaldemokratiet. Det er alvorlig når flere oppfatter situasjonen slik.

Ordføreren tilbakeviser påstander som problemer

– Jeg har ikke tenkt at påstandene som er blitt fremmet i denne saken har vært noe problem, sier ordfører Kjell Neergaard til Aftenposten og mener det er naturlig at folk kjenner hverandre i en by på Kristiansunds størrelse.

Jan Erik-Larsen mener det kun er løse påstander

Jan-Erik Larsen hevder Aftenposten gjengir påstander fra en person som har skrevet titalls sider med det Larsen beskriver som grunnløse, udokumenterte og ville påstander.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse