Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
29 juni 2020 21:41
Del på Facebook
Illustrasjon: Romsdalsaksen AS
Illustrasjon: Romsdalsaksen AS
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verktøykassa har fått påfyll, men er fortsatt romslig. Siste tilvekst er resultat av en innsamlingsaksjon der ihuga tilhengere av Romsdalsaksen (RA) bidro med drøye 300.000.

To analyser ble bestilt. Del 1 er ferdig, sendt til lokale aviser, og allerede publisert i flere av dem. Den omhandler en kostnadsvurdering av tallene som Statens Vegvesen Midt (SVVM) hadde koordineringsansvaret for, og presenterte like før nyttår. Omtalene har skapt oppmerksomhet og engasjement.

Spriket er stort mellom SVVM sin «Tilleggsutredning fra des.-19» og resultatene Jan Erik Horgen (med lang erfaring fra blant annet Holte Consulting), sin vurdering av SVVM-rapporten. Horgen har en solid CV, men minst en av de tar feil. Differansen er tosifret milliardbeløp mellom SVVM og Horgen sine kostnadsvurderinger. Minner om at 1 milliard tilsvarer 1000 million kroner. Det er ekstreme sprikende kostnader for storsamfunnet når ytterpunktene er fra ca.15 til nærmere 50 milliard kroner. 

Flertallet i fylkestinget har satt seg i et underlig lys ved sin motvilje til å få vurdert en alternativ løsning. På plussiden har antall fylkespolitikere som ønsker RA utredet økt fra 7- 8 for drøye 3 år siden til 20 av 47 for få uker siden. Antallet vil nok øke ytterligere.  

Del 2 har en helt annen vinkling, men kan også få stor oppmerksomhet. Den blir trolig presentert i løpet av sommeren. Fagbladet «Teknisk Ukeblad» (opplag 155000) hadde et spesialnummer om samferdsel 23 juni -20. En god kronikk skrevet av Tormod Hegvik fikk 2-siders oppslag under tittelen «Slaget om Romsdalsfjorden» Kronikken tar opp mange forhold, men med ekstra fokus på teknisk utvikling. Nye metoder for lasersveising, lettere og sterkere konstruksjoner og muligheter for serieproduksjon av flytebruer var stikkord. 

Håper Hegvik sender kronikken til lokale aviser, og kanskje også utenfor fylket. Den peker på mulighetene lokale bedrifter kan få. Flere verft og tallrike bedrifter som lever av delproduksjoner eller andre underleveranser kan finne sine nisjer ved slike tekniske nyvinninger. Møringer har jo rykte for tilpasningsevne, og å skape arbeidsplasser ved nye situasjoner. 

«Verktøykassa» mangler imidlertid det viktigste – en grundig, nøytral og rettferdig utredning. De siste tilvekstene har styrket RA, og det vil trolig også del 2 og nevnte kronikk gjøre. Behov og krav om en fair utredning av Romsdalsaksen blir stadig mer opplagt, og har aldri stått sterkere.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 4 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse