Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
10 juni 2022 08:35
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emil A. Tømmervåg har et merkelig innlegg i TK den 8.juni. Den historieforståelsen som han legger fram her fortjener noen kommentarer.

Krig forårsakes ikke av at nasjoner har et godt forsvar, tvert imot. Land går ikke til angrep på andre land dersom de tror at de vil tape.

Annonse
Annonse

Det som historien viser er at kriger startes av at stormannsgale personer kommer til makten og vil legge verden under seg. Eksempler er Hitler, Stalin, Mussolini, Hussein, Putin, osv. Derfor trenger vi et godt forsvar.

2. verdenskrig

Andre verdenskrig ble avsluttet etter at Tyskland ble beseiret militært. De allierte, som vant krigen, etablerte NATO og dette har trolig forhindret krig hos oss etterpå. Dersom ingen hadde hatt våpen og tatt opp kampen, hadde vi alle snakket tysk i dag og hatt et helt annet samfunn.

Annonse
Annonse

Både Norge og Danmark ble invadert. Begge hadde et svakt forsvar. Dersom man ikke yter motstand, vil jo den angripende part vinne, i det tilfellet en fascistisk, rasistisk ideologi, hvis mål var Det tredje riket. Norge er et land som er vanskelig å angripe, på grunn av våre fjorder og fjell. Allerede den 9. april måtte tyskerne se sin krysser Blücher bli senket i Oslo-fjorden. Hvis Norge hadde hatt et sterkt kystartilleri, luftvern og full mobilisering, hadde ikke tyskerne greid å ta Norge og hadde kanskje ikke angrepet heller.

Russlands angrepskrig i Ukraina

Putin feilberegnet angrepet på Ukraina. Han trodde at han bare kunne kjøre inn med sine tanks og overta makten, slik Russland har gjort flere ganger tidligere. Men Ukraina har sin egen sterke mann som leder landets motstand. Derfor er utfallet fremdeles usikkert. Det er i hvert fall tydelig at ukrainerne heller ønsker seg et fritt, vestlig samfunn heller enn et kommunistisk diktatur. Det er det slaget står om.

Fascisme, rasisme og religiøs ekstremisme

Suksessen måles ikke som færrest mulig tapte soldater, men at vi greier å forsvare vårt land og våre verdier. Det alle godt kan tenke grundig gjennom er om det finnes fascistiske, rasistiske ideologier på fremmarsj i dag, som har som uttalt mål å etablere en verdensomfattende nasjon.

Det må vi sørge for å ha et godt forsvar mot. Vi må ikke ta velstanden som en selvfølge og bli sløvet ned av junk-food-tv og utsagn om at det ikke finnes trusler.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse