Skal det rasjonaliseres i fylkeskommunen, så begynner man øverst, ikke nederst. På samme måte som en vasker en trapp!
For få søkere gjør at fylkeskommunedirektøren foreslår at 33 tilbud ved videregående skoler i Møre og Romsdal ikke startes opp neste skoleår.
I tillegg gjør Fylkeskommunedirektøren egne vurderinger for en del tilbud som ikke oppfyller krav om minimum 65 prosent oppfyllingsgrad av vedtatt kapasitet på studieforberedende utdanningsprogram. Innenfor yrkesfag som rekrutterer til lærefag er kravet minimum 6 primærsøkere, som administrasjonen likevel vil anbefale oppstart på.
Politikere kan også gjøre egne vurderinger på tilbud som er foreslått nedlagt og foreslå at de blir startet opp. Skolene har argumentert og begrunnet godt hvorfor de mener visse tilbud likevel skal starte opp.
For eksempel YSK-linje ved Hustadvika VGS. som flertallet i fylkestinget la ned i 2020, og gjenopprettet i år. Der er to YSK tilbys med til sammen 9 søkere. Kravet er 10. Disse slåes sammen og skal selvfølgelig startes opp. Næringslivet har garantert for læreplasser, og behovet for denne kompetansen er stort.
Lignende kan sies om andre marginale tilbud som Fremskrittspartiet vil foreslå opprettholdt med oppstart til høsten. Et desentralisert tilbud innen videregående skole er viktig både for næringslivet, trivsel og bosetting.
De siste 4 årene har det årlig blitt kuttet titalls millioner i videregående opplæring. Samtidig som fylkeskommunen går med store overskudd. Skal det rasjonaliseres i fylkeskommunen, så begynner man øverst, og ikke nederst. På samme måte som en vasker en trapp!
Fremskrittspartiet vil i Utdanning- og kompetanseutvalget foreslå at disse linjene blir igangsatt:
- Gjermundnes vgs. Vg2 Anleggsgartnar.
- Haram vgs. Vg2 Barne- og ungdomsarbeidarfag.
- Hustadvika vgs. Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg1 Teknologi- og industrifag YSK 4 år.
- Kristiansund vgs. Vg2 kjøretøy
- Rauma vgs. Vg1 Helse- og oppvekstfag
- Sunndal vgs. Vg2 Elenergi og ekom.
- Surnadal vgs. Vg2 Helsearbeidarfag