Annonse
Hadia Tajik, justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet
Ytring
Hadia Tajik, justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet
18 august 2024 12:12
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Barn og unge som begår kriminalitet skal ikke kunne seile videre i livet som om ingenting har skjedd. Det de har gjort må få konsekvenser.

Det er særlig tre forhold som er viktig når unge har gjort noen kriminelt:

  1. Reaksjonene må komme raskt. For barn og ungdom er tre-fire måneder en evighet. Lovbrudd må få konsekvenser umiddelbart, både for at sammenhengen mellom ugjerningen og ettervirkningene skal være tydelig, og for å forebygge nye forhold. Derfor trenger vi et hurtigspor for ungdomssaker.
  2. Reaksjonene må være tydelige. Lovbrudd er uakseptabelt, selv om man kommer fra vanskelige kår og har hatt en tøff oppvekst. Hvis foreldrene ikke har klart å sette grensene må samfunnet gjøre det. Barn og ungdom som begår kriminalitet må enten få en straffereaksjon eller tett oppfølging av barnevernet.
  3. Reaksjonene må virke. Dette handler om å velge straffereaksjoner som faktisk er rehabiliterende, ikke reaksjoner som bare ser tøffe ut på papiret. Kriminalitetsbølger kan føre med forslag som umiddelbart kan virke «handlekraftige», men som heller kan lage helt nye problemer.

Fremskrittspartiet ønsker å senke den kriminelle lavalderen. Det har de ment lenge, uavhengig av kriminalitetsbildet.

Høyre ønsker å sette barn under 15 år i såkalte «forvaringsinstitusjoner», som vil ha en låst dør og være for barn som har begått gjentatt kriminalitet, altså barnefengsel. De foreslår at barn helt ned i barneskolealder skal kunne påføres fotlenke.

Det finnes absolutt ingen forskning som tilsier at mer bruk av fengsel overfor en 10-, 11- eller 12-åring fører til mindre kriminalitet.

Det kan virke besnærende å gi barn på 10-12 år fotlenke slik at de holder seg hjemme. Men hvilket hjem er det man ber dem bli værende i?

Oslopolitiet har fulgt 71 unge med gjengtilknytning tett over to år. Én tredjedel av dem har selv blitt utsatt for vold hjemme. Over 30 prosent av innsatte i norske fengsler oppgir at det hjemme var «krangel, slåssing og vold». 40 prosent sier de selv opplevde mishandling i oppveksten, og at foreldrene hadde rusproblemer eller hadde vært fengslet selv var også vanlig.

Annonse
Annonse

Det høres ikke ut som en spesielt god idé å innføre fotlenke for barn fra slike hjem, for at de skal være enda mer hjemme.

Lokalsamfunn som opplever gjentatt kriminalitet trenger å se at det blir satt grenser for dem som begår lovbruddene, uansett om de er over eller under den kriminelle lavalderen. Derfor er Arbeiderpartiet for raske og tydelige reaksjoner, uansett alder. Men reaksjonsformene barn og ungdom møtes med, må være kunnskapsbaserte og tilpasset alderen.

Vi vet mye om hva som virker for å få ned barne- og ungdomskriminaliteten. Men det trengs penger og langsiktig systematisk innsats.

Barna skal bli stilt krav til, og få fylt opp dagene sine med organiserte fritidsaktiviteter som holder dem borte fra gata og gjengene. Sunne nettverk er en vei ut av kriminalitet. Rehabilitering handler også om forebygging av ny kriminalitet. Derfor det er så viktig at tiltakene som iverksettes virker, ikke bare fremstår strenge.

Arbeiderpartiet har store forventninger til etablering av et hurtigspor i domstolen for ungdom. Det trengs også politiske avklaringer, som for eksempel fjerning av regler for taushetsplikt mellom offentlige etater knyttet til ungdom under kriminell lavalder, slik Arbeiderpartiet jobber for.

Fremover må reaksjonene barn- og ungdom som begår lovbrudd møter være raske, tydelige og rehabiliterende. Ikke bare tøffe på papiret. På den måten sikrer vi felles trygghet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 1 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 6 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse