Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Paul Andreas Hofseth
Ytring
26 november 2019 12:05
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møreaksen AS ble opprinnelig etablert i 1986 med kommunene Haram, Midsund og Aukra som aktive parter. Ideen var å binde kommunene sammen i en ytre linje som dagens veg på Nordmøre mellom Kristiansund, Averøy og Fræna. Lenkene kunne deretter, om ønskelig, bindes sammen til en lang kystvei.

Flere alternativ mellom Haram og Midsund ble vurdert. De vestlige alternativene ved Brattvåg-området og ytterst ved Vatnefjorden ble droppet til fordel for det østligste mellom Vestnes og Otrøya i Midsund, der øya Tautra ligger midtfjords. Prosjektet skulle gi forbindelse mot Molde for de 3 kommunene, og ettersom Haram i stor grad er fastland, ville vegen også binde sammen Romsdal og Sunnmøre i en ytre trase.

Traseen ved Tautra var ok for Midsund og Aukra, men tvilsom for Haram som egentlig har en helt annen utfordring – folketallsutviklingen på øyene. I juni 2018 bodde 84% i dagens Haram på fastlandet og 16% på de fire øyene. I år 2000 var samme forhold 22% vs. 78% og i 1970 30% vs. 70%. Tilbakegangen har vært størst på Fjørtofta og Lepsøy, men alle øyene har stor tilbakegang.

Øyfolket har imidlertid kjempet og vunnet sin store og årelange kampsak – Nordøyvegen. Det har de ikke gjort alene, og uten «Nye Ålesund» som inkluderer Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy, ville neppe Nordøyvegen blitt realitet. En kombinasjon av sterke krefter fra Sandøy og Haram, samt stemmegivingen til politikerne fra Ålesund bidrog i fellesskap til flertall for prosjektet i fylkestinget. Nå er arbeidet i full gang til øyfolkets og manges glede – samt tallrike andres vrede.

Fellesnevneren for Nordøyvegen og Møreaksen (MA) er at de er viktige byggestener i hhv. nye Ålesund og nye Molde. Bo- og arbeidsmarkedet er viktig for byene – med fastlandsforbindelser som stikkord. Kristiansund har fastlandsforbindelse både via Krifast og mer indirekte via Averøy. Ideelt sett burde det også blitt et «nye Kristiansund» med flere nabokommuner inkludert, for folketall betyr noe.

Det som skiller MA og Nordøyvegen er at MA har to fastlandsforbindelser, samt det svært spesielle at forbindelsen til øyene er planlagt som stamveg. Kreativt, men kostbart. Den 15–16 km lange undersjøiske Tautratunnelen er lite populær blant folket, og er sammen med planlagt tunnel fra Ørskogfjellet til Vik helt unødvendig for fastlandsforbindelse mellom Midsund/Aukra og Molde. Kostnaden for de to delprosjektene er minst 10 mrd.

På samme vis som på Nordmøre og nå Nordøyane, fortjener også Midsund og Aukra fast forbindelse – men bare en. Stamvegen E39 må få en annen og mer direkte løsning – Romsdalsaksen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse