Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm
Lokalhistorie
09 juni 2020 11:00
Del på Facebook

«Framnæs» ved Piren i 1925. Foto: Wilse/Nasjonalbiblioteket«Framnæs» ved Piren i 1925. Foto: Wilse/Nasjonalbiblioteket

Flaggskipet på havna fra 1917 til 1951

«Framnæs» var flaggskipet i sundbåtflåten fra 1917 til 1951, og gikk i en egen rute mellom Kirkelandet og Nordlandet, hvor det var størst trafikk. Med sitt elegante design og store salong med utsiktsvinduer, skilte «Framnæs» seg ut fra de andre, mindre sundbåtene. «Framnæs 3», som var det opprinnelige navnet, ble bygd ved Moss Verft i 1908 for trafikk i Frognerkilen mellom Framnæs bygge/Skillebæk på Kristiania-siden og Benneches brygge/Dronningen og Oskarshal på Bygdøy. I 1916 ble ferga kjøpt av Christiansund Dambaatsamlag for kr. 30.000,-. På styremøte i Sundbåtselskapet 18. april 1917 ble det vedtatt at ferga skulle omdøpes til «Fart», jfr. de andre sundbåtnavnene. Da sundbåtselskapet måtte sette fokus på sine økonomiske problemer, rant navneendringen ut i sanden og «Framnæs»-navnet ble beholdt. «Framnæs» ble en populær båt i sundbåttrafikken. Den var god å manøvrere til og fra kai med rorhus i begge ender og hadde gode sjøegenskaper. Innlendingen Odd Weltan beskrev ferga under fart på uværsdager slik: «Ho seila så elegant på bølgan når det var for gale være - dem andre båtan rulla dem».

Lydløst trafikkerte dampbåtsundbåten «Framnæs» på havna gjennom 34 år. På grunn av høye driftsomkostninger med tre manns besetning og økte kullpriser gjennom 2. verdenskrig, ble «Framnæs» tatt ut av trafikk 20. februar 1951. I 1956 ble den nedrigget og solgt som lekter til Rørvik i Nord-Trøndelag der Kristiansundsfirmaet Heide hadde et fryseanlegg. Etter hvert ble den tatt ut av bruk og ble liggende nedsenket hvor den kun var litt igjen av skroget.

«Framnæs» tilbake som flaggskip på havna i 2012

Brødrene Trond og Terje Myrhaug kom til Kristiansund fra Orkanger i 1950. Familien bosatte seg i Dalagata 1 på Nordlandet med panoramautsikt til havna og sundbåttrafikken. Synet av «Framnæs» ble et uforglemmelig minne for de to unge guttene. På 1990-tallet lanserte Trond og Terje ideen med å prøve få «Framnæs» tilbake i trafikk på havna i Kristiansund. Trond Myrhaug bodde nå i Oslo. Gjennom litt tilfeldigheter kom han i kontakt med den erfarne maritime ingeniøren og lederen Einar Sæter. I 2003 ble Stiftelsen Framnæs etablert med målsetting å gjenoppbygge «Framnæs» etter de gamle tegningene, tilpasset dagens sjøfartskrav. Etter en lengere prosess, med mange gode støttespiller, kom «Framnæs» anno 1917, tilbake på havna i 2012. Den har blitt en attraksjon i Kristiansund med sundbåtrutefart, sightseeingturer og kulturaktiviteter på Nordmørsfjordene. Når den ikke er i bruk, ligger den godt plassert ved Storkaia Brygge og pynter opp i havnebildet. Ved Kristiansunds 275-årsjubileum 29. juni 2017 var «Framnæs» med full flaggføring et naturlig innslag i feiringen. Bildene fra 1925 og 2020 viser gamle og nye «Framnæs» gjennom nesten 100 år.

«Framnæs» i rute mot Piren i 2020. Foto: Terje Holm«Framnæs» i rute mot Piren i 2020. Foto: Terje Holm

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse