Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm
Lokalhistorie
12 desember 2020 11:30
Del på Facebook

«Stangvikfjord» ved Kvanne ferjekai i 2020. Foto: Terje Holm«Stangvikfjord» ved Kvanne ferjekai i 2020. Foto: Terje Holm

Dette var det første ferjesambandet på Nordmøre med oppstart i 1928. I 1929 ble fylkets første spesialbygde bilferje, «Kvanne-Røkkum I», satt inn i sambandet. Det private rederiet bygde to ferjer til, «Kvanne-Røkkum II» i 1938 og «Kvanne-Røkkum III» i 1950. I 1962 ble det lokale rederiet overtatt av MRF som et ledd i å samle alle ferjedriften i fylkesrederiet.

Bildene viser litt kontrast i utviklingen fra 1950 frem til i dag. Øverst ser vi «Stangvikfjord» fra 2020 (50 biler), som representerer den nye generasjonen miljøferjer. Den flotte ferja har også en stor utsiktssalong med selvbetjent kiosk. Bildet nederst viser «Kvanne-Røkkum II» (14 biler) som ble bygd i 1950. Dette var en stor og moderne ferje for sin tid og et stort løft for det lokale rederiet.

Det går fortsatt ferje over Stangvikfjorden, 92 år etter oppstarten. Det jobbes med å få realisert Todalsfjordsambandet. Ferjesambandet Kvanne-Røkkum er en viktig del av den maritime samferdselshistorien i Møre og Romsdal. Ved Kvanne er mye av den gamle bebyggelsen fra 1928 fortsatt her. Dette er også ganske unikt i en historisk sammenheng.

«Kvanne-Røkkum III» ved Kvanne ferjekai tidlig på 1950-tallet. Utlånt av Terje Ramsøy-Halle«Kvanne-Røkkum III» ved Kvanne ferjekai tidlig på 1950-tallet. Utlånt av Terje Ramsøy-Halle

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse