Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
23 august 2024 10:00
Del på Facebook
Myra M-22 Nordfjord ble en suksess som det ble laget mange av. (Brosjyrebilde)
Myra M-22 Nordfjord ble en suksess som det ble laget mange av. (Brosjyrebilde)

I mars 1972 ble den helt nye snekka, Myra M-22 Nordfjord, lansert av A/S Myra. Dette skulle bli en båt som solgte godt.

Plastbåtbransjen, hvor Arnfinn Kulø var en av pionerene, var preget av opp og nedturer etter skiftende konjunkturer. Derfor ble det av og til noen nye oppstarter. I 1972 måtte Kulø starte på nytt med A/S Myra. Lokalene var først i Ulrik Olsen sitt fabrikkanlegg på Gomalandet før de flyttet til Arnt A. Wærnes sitt nye fabrikklokale i Nergata på Nordlandet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Den nye Myra M-22 Nordfjord omtalte Arnfinn Kulø som den beste han hadde laget. Skroget var utformet for hastigheter opp mot 13 knop. I mars 1972 ble den vist på Sjølystmessen i Oslo og fikk god oppmerksomhet.

Litt senere utviklet Kulø en helt ny Myra M-27 Nordfjord snekke med en stor salong og selvlensende akterdekk. Både Myra 22 og Myra 27 skrogene ble også brukt til sjarker.

Annonse
Annonse

På 1980-tallet flyttet Myra til Sødalen og fikk flere nye eiere. De siste båtene ble laget først på 1990-tallet. Myra Plast har satt spor etter seg i plastbåthistorien i Norge.

Her vises prototypen fram for pressen. Båten ble da kalt «Marina 22», men skiftet navn til «Myra M-22 Nordfjord» da den kom på markedet. (TK / nasjonalbiblioteket)Her vises prototypen fram for pressen. Båten ble da kalt «Marina 22», men skiftet navn til «Myra M-22 Nordfjord» da den kom på markedet. (TK / nasjonalbiblioteket)

Myra M-27 Nordfjord var en stor og romslig snekke på midten av 1970-tallet. (Brosjyrebilde)Myra M-27 Nordfjord var en stor og romslig snekke på midten av 1970-tallet. (Brosjyrebilde)

Fra produksjonslokalene i Wærnes-bygget på Nordlandet i 1978. Her ser vi Myra M-22 Nordfjord snekker, Myra 22 sjark og Myra M-27 Nordfjord under produksjon. (TK / nasjonalbiblioteket)Fra produksjonslokalene i Wærnes-bygget på Nordlandet i 1978. Her ser vi Myra M-22 Nordfjord snekker, Myra 22 sjark og Myra M-27 Nordfjord under produksjon. (TK / nasjonalbiblioteket)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse