Annonse
Annonse
Terje Holm
Lokalhistorie
26 september 2018 09:51
Del på Facebook
«Nidaros II» på slippen til Kristiansund Mekaniske for vedlikehold. Foto: Terje Holm
«Nidaros II» på slippen til Kristiansund Mekaniske for vedlikehold. Foto: Terje Holm

På slippen til Kristiansund Mekaniske står «Nidaros II» fra rederiet Fosenlinjen. Siden 2003 har ferja trafikkert sambandet Garten-Storfosna-Værnes i Sør-Trøndelag. Opprinnelsen til denne ferja er gamle «Glutra», som ble bygd av ved Glommen Mek. Verksted i Fredrikstad i 1956. Dette var en av fire 25 bilers ferjer som MRF bygde midt på 1950-tallet. De tre andre var «Averøy» (1954), «Eira» (1955) og «Gisle» (II) (1956). «Glutra» hadde et mer elegant overbygg enn de andre ferjene. Som hovedferje i det lange sambandet Molde-Vestnes (Helland)- Vikebukt, ble dette den første ferja til MRF som fikk en større utsiktsalong over bildekket. Derfor ble «Glutra» også benyttet som turistferje på Geirangerfjorden om sommeren.

I 1986 var gjennomkjøringshøyden for lav til de stadig større bussene og lastebilene. «Glutra» ble da ombygd ved Kristiansund Mekaniske hvor den fikk et helt nytt overbygg. Samtidig ble den forlenget. I 1993 fikk forskipet en ny gjenlukket, hydraulisk baug. I tillegg til trafikk på Moldefjorden, gikk «Glutra» lenge i fast rute mellom Volda og Lauvstad. Den har ikke fartstid på Nordmørsfjordene, foruten noen korte avløsningsoppdrag.

02 Glutra omb KM 1986 AJ«Glutra» slik den ble ombygd ved Kristiansund Mekaniske i 1986. Foto: Arve Jenssen

Artikkelen fortsetter under annonsen

03 Glutra Moldefjorden ISD«Glutra» i trafikk på Moldefjorden på 1970-tallet med sitt opprinnelige utseende fra 1956. Foto: Leif Helge Isdahl

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere lokalhistorie-artikler

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte