Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
28 oktober 2021 13:00
Del på Facebook
ANDEKONFIT: Konfitert andekjøtt holder seg lenge på glass, men kan også tilberedes fra grunnen av samme dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ANDEKONFIT: Konfitert andekjøtt holder seg lenge på glass, men kan også tilberedes fra grunnen av samme dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Her gjelder det å lage nok. Med en bra plan er mange deilige måltider sikret.

Sprøstekt and i hjertesalat er perfekt kosemat til helgen. Nøkkelen til avslappende helg er i så fall å tenke strategisk på et tidlig tidspunkt: Lag en tradisjonell middag med konfiterte andelår noen dager i forveien, og pass på at du lager for mye.

Konfitering er i utgangspunktet – som så mange andre tradisjonsrike tilberedningsmetoder – en måte å konservere råvarer på. Før kjøleskap og fryser ble allemannseie på 1900-tallet, var kunsten å bevare mat en helt sentral del av husholdningenes arbeid.

Opprinnelig var det andefett som ble benyttet til andekonfit, men også smeltet ister fra gris fungerer godt. Teknikken er enkel: Først salter man kjøttet i noen timer, deretter skyller man bort saltet og koker kjøttet i fettet. Når kjøttet er kokt mørt, legger man det på egnede beholdere eller glass og heller på fettet så det dekker fullstendig. Ved nedkjøling stivner fettet, slik at kjøttet blir lukket hermetisk inne – dermed slipper det verken til luft eller bakterier som potensielt kan forderve kjøttet. Slik kan det holde seg i månedsvis.

Så om du først setter i gang med konfitering, lag nok! For her kan du ha frankofile, konfiterte andelår på menyen på dag én, sprøstekt and i hjertesalat på dag to, en varm «pulled duck»-sandwich på dag tre og en klassisk «rillette» på dag fire.

Andelårene den første dagen kan du for eksempel servere på tradisjonelt vis med potetpuré, aspargesbønner og en kraftig sjy.

«Pulled duck»-sandwich lager du ved å plukke kjøttet i biter og varme det opp i grillsaus. Til en «rillette» plukker du også kjøttet fra beinet, før du rører det sammen med litt krydder og en del av fettet i en blandebolle eller kjøkkenmaskin. Jeg liker å legge rilletten på en skive grillet surdeig og ha noen syltede agurker på siden – da er lykken komplett.

Ukas oppskrift har asiatiske smaker og godt egnet som både snacks, forrett og hovedrett. Dessuten er den barnevennlig og lett å lage, så her fylles jammen mange kriterier. Her serveres den i salatblader og toppes med sprø nøtter, litt urter, vårløk og en søtlig og aromatisk soyasaus. Men føl deg fri, og bruk det du har på lur. Dette er «comfort food», og da skal tilberedningen også være stressfri og komfortabel.

Sprø and med hjertesalat og pekingsaus

Ingredienser (2 personer)

2 andelår
2 never grovt havsalt
1 liter andefett eller nøytral olje
1 hel hvitløk
2 rød chili
1 sitrongress
2 store biter ingefær
1 hjertesalat
8 ss ristede, salte cashewnøtter
2 vårløk
1 bunt koriander
en kvart agurk
2 ss hoisinsaus
1 ss østerssaus
2 ss soyasaus
1 ss flytende honning
2 ss limesaft
1 ts sesamolje

Framgangsmåte

Salt andelår med grovt havsalt i 3 timer i kjøleskap. Skyll av alt saltet, og tørk lårene godt med kjøkkenpapir.

Legg dem i en egnet kjele, og slå på fett eller olje så det dekker sammen med 1 hel hvitløk delt i to, 1 knust sitrongress, ingefær i skiver og 2 hele chili. La dette småkoke i cirka 3 timer, eller til kjøttet faller lett av beinet. La lårene få avkjøle seg litt i oljen før du løfter dem forsiktig over på et stekebrett dekket med bakepapir. La skinnsiden vende opp.

Sett andelårene i en forvarmet ovn på 200 grader, gjerne med grillelement på. Bak dem i ovn til skinnet er veldig gyllent og sprøtt. Dette tar cirka 15 minutter. Dra deretter ut beina, og hakk opp kjøttet.

Rør sammen hoisinsaus, østerssaus, soyasaus, honning, limesaft og sesamolje til en jevn, tyktflytende saus.

Server andekjøttet i salatblader, og topp med vårløk, koriander, agurk og cashewnøtter. Til sist legger du på en god skje av sausen. Om du vil servere dette som en middagsrett, passer det godt å ha litt kokt sushiris ved siden av.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse