Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Per Helge Pedersen
Kronikk
28 mars 2020 09:14
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet er ikke alle gamle og syke mennesker som forstår at de ikke får besøk lenger. Nå sitter de der i sine leiligheter, hus, omsorgsboliger eller på sykehjem. De sitter og venter på å få besøk. Men de får ikke lenger besøk.  Nå sitter de der ensomme og forlatt. Det har myndighetene bestemt. Og dette er bestemt for at de gamle og syke menneskene skal hindre å bli smittet av koronaviruset. Det kan de jo dø av.

Selv ikke ektefeller og barn får komme. Selvsagt er dette sårt og vondt for alle involverte. Jeg forstår det, mange forstår det, men det er ikke alle som forstår det.

Dette er sårt for mange

For mange av oss som bor langt fra våre kjære gamle foreldre, søsken eller andre slektninger og venner er dette også sårt. Vi får ikke lov til å reise til våre hytter eller til våre opprinnelige hjemsteder hvor slekta bor.  Vi får ikke komme på besøk.

Mange kommuner vil ikke ha folk fra andre kommuner på besøk. I nord vil de ikke ha søringer på besøk, i alle fall ikke om man kommer fra Oslo eller Viken. De vil for all del ikke få folk som bærer på koronavirus inn over sine grenser. Jeg forstår dem, men det er ikke alle gamle og syke mennesker som forstår det.

Tenk å dø i sorg

I dag snakket jeg med en klok mann som sa følgende:  «Her sitter mange gamle og syke mennesker i sin ensomhet. De er redde, fortvilte og i dyp sorg.  Tenk om de dør i en slik sorg. Selvsagt kan de også dø om de får besøk av noen som har koronavirus og som kan smitte dem. Men da dør de i alle fall lykkelig».

Jeg har ikke noen bastante meninger om dette. Men dette viser hvilke dilemma vi møter når pandemien også slår ned i vårt land.

Umenneskelig krav til helsepersonell

Det som nå skjer setter også helt umenneskelige krav til de profesjonelle helsearbeiderne som jobber med gamle og syke mennesker. Hvordan skal de får roe ned alle de gamle og syke menneskene som ikke forstår hva som skjer? Jeg vet ikke, men jeg tror kanskje at økt medikamentbruk er noe som kan roe ned de mest utålmodige syke og gamle menneskene.

Hva skjer om dette blir langvarig?

Dette er bare en refleksjon fra en pårørende til en gammel mor på 97 år.  Jeg har ingen svar. Jeg vet heller ikke om fagfolkene har noen svar. Men dette viser hvilke utfordringer vi står ovenfor.

Igjen en takk til det helsepersonell som nå står midt oppe i denne krigen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 23 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte