Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
28 mars 2020 09:14
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet er ikke alle gamle og syke mennesker som forstår at de ikke får besøk lenger. Nå sitter de der i sine leiligheter, hus, omsorgsboliger eller på sykehjem. De sitter og venter på å få besøk. Men de får ikke lenger besøk.  Nå sitter de der ensomme og forlatt. Det har myndighetene bestemt. Og dette er bestemt for at de gamle og syke menneskene skal hindre å bli smittet av koronaviruset. Det kan de jo dø av.

Selv ikke ektefeller og barn får komme. Selvsagt er dette sårt og vondt for alle involverte. Jeg forstår det, mange forstår det, men det er ikke alle som forstår det.

Dette er sårt for mange

For mange av oss som bor langt fra våre kjære gamle foreldre, søsken eller andre slektninger og venner er dette også sårt. Vi får ikke lov til å reise til våre hytter eller til våre opprinnelige hjemsteder hvor slekta bor.  Vi får ikke komme på besøk.

Mange kommuner vil ikke ha folk fra andre kommuner på besøk. I nord vil de ikke ha søringer på besøk, i alle fall ikke om man kommer fra Oslo eller Viken. De vil for all del ikke få folk som bærer på koronavirus inn over sine grenser. Jeg forstår dem, men det er ikke alle gamle og syke mennesker som forstår det.

Tenk å dø i sorg

I dag snakket jeg med en klok mann som sa følgende:  «Her sitter mange gamle og syke mennesker i sin ensomhet. De er redde, fortvilte og i dyp sorg.  Tenk om de dør i en slik sorg. Selvsagt kan de også dø om de får besøk av noen som har koronavirus og som kan smitte dem. Men da dør de i alle fall lykkelig».

Jeg har ikke noen bastante meninger om dette. Men dette viser hvilke dilemma vi møter når pandemien også slår ned i vårt land.

Umenneskelig krav til helsepersonell

Det som nå skjer setter også helt umenneskelige krav til de profesjonelle helsearbeiderne som jobber med gamle og syke mennesker. Hvordan skal de får roe ned alle de gamle og syke menneskene som ikke forstår hva som skjer? Jeg vet ikke, men jeg tror kanskje at økt medikamentbruk er noe som kan roe ned de mest utålmodige syke og gamle menneskene.

Hva skjer om dette blir langvarig?

Dette er bare en refleksjon fra en pårørende til en gammel mor på 97 år.  Jeg har ingen svar. Jeg vet heller ikke om fagfolkene har noen svar. Men dette viser hvilke utfordringer vi står ovenfor.

Igjen en takk til det helsepersonell som nå står midt oppe i denne krigen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse