fbpx
Annonse
Annonse
Øyvind Kjus, siv.ing og vindkraftmotstander
Kronikk
Øyvind Kjus, siv.ing og vindkraftmotstander
17 desember 2020 13:31
Vindindustriutbygging på Guleslettene i Florø. Foto: Tore Meek / NTB
Vindindustriutbygging på Guleslettene i Florø. Foto: Tore Meek / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

De sier at vi må ofre naturen for å redde kloden og klimaet, MEN DET ER IKKE SANT.

Naturen kommer FØRST, den er alle tings opphav og mor. Når naturen får være i fred for oss mennesker kommer tingene etterhvert i BALANSE, og det gjelder også KLIMAET.

Og mens vi venter på det, kan vi gjøre MODER JORD den tjeneste å REPARERE de ødeleggelsene som vi har allerede har gjort. 

FN sier at tap av natur er klodens største utfordring; - og urørt natur er Norges mest verdifulle ressurs, for oss selv, våre etterkommere og for Europa.

Noen sier at Norges klimamål er for puslete til å redde verden,- og at vindkraften vår er en viktig del av løsningen. Norge altså, som bidrar med ca 1/1000-del av verdens CO2 utslipp. Hvordan kan 40 -  /50 -  eller 60 % reduksjon av denne tusendelen redde verden?

Norge altså, -som gjennom vannkraftutbygging og fremsynt miljølovgivning tok «det grønne skiftet» lenge før dette begrepet ble oppfunnet.,- som har gitt oss verdens reneste energiproduksjon og verdens reneste aluminium- og ferrolegeringsindustri. Vi gjorde store naturofre for å få til dette, Mardøla, Alta, og Rjukanfossen der jeg kommer fra. Men på dette grunnlaget ble det bygget titusener av arbeidsplasser og mange levende lokalsamfunn rundt om i utkant-Norge. Vindkraften skaper ingenting i forhold.

De sier at utbygging av norsk vindkraft vil bidra til  å redusere Europas CO2 utslipp, MEN DET ER IKKE SANT. Eksport av norsk vindkraft har ikke fjernet et eneste tonn CO2 fra kullkraftverkene i Polen og Tyskland. 

De sier  at Norge må bygge ut vindkraft for å dekke vårt eget fremtidig energibehov, MEN DET ER IKKE SANT. Ved oppgradering av våre 1600 vannkraftverk, alternative energikilder som jord og sol-varme, energieffektivisering og sparetiltak vil vi med god margin leve godt og lenge uten vindkraften

DET ER IKKE SANT at vindkraft er ren energi og gir positivt CO2 bidrag.

Vindkraften er BLODSVART, med all sprenging og ødeleggelse av fjell og hei og myrer, støping av betongfundamenter, dreping av insekter og fugl, ødeleggelse av vilthabitater og livsgrunnlaget for reindriftsamene, for ikke å snakke om spredning av mikroplast, lekkasjer av hydraulikkolje og den sterkt forurensende gruveindustrien i Kina som utvinner neodym og dysprosium til bruk i generatorene.

DET ER IKKE SANT at vi ikke kan trekke tilbake konsesjoner som er gitt på feil eller falskt grunnlag.

Fra barnsben av har vi lært at når vi har gjort noe galt så skal vi oppsøke motparten, be om tilgivelse og gjøre opp for skaden vi har påført. Myndigheter og statsråder bør vise ryggrad og innrømme feil, og betale konsesjonshaver for UTLEGG de har hatt, MEN IKKE FOR FREMTIDIG TAPT FORTJENESTE.

Myndighetene og industrien som valser over og ødelegger natur og livsmiljø på Frøya, Haramsøy, Øyfjellet, osv , behandler mennesker som vi  var en hvilkensomhelst  produksjonressurs.

De har ikke skjønt at NATUR-KULTUR- HELSE- henger sammen og hvis  båndene vi har til naturen brytes så ødelegges også menneskenes livslyst, helse- og skaperevne. Det skapes ikke kultur i ruinene av istykkersprengt natur og ødelagte lokalsamfunn . Vår nasjonale identitet skapt av Bjørnson, Vinje, Tiedeman og Gude, Grieg, m.fl. kastes på skraphaugen av dagens naturødeleggende politikere.

Konsesjonsmyndighetene og rettsvesenet hevder at vi lever i en RETTSSTAT, og at lover og paragrafer er fulgt, og at motatte klager er behandlet slik loven sier.

Det er muligens sant, men hvor er det MORALSKE PERSPEKTIV i dagens vindkraftpraksis? Moral er å vite forskjellen mellom hva loven gir deg rett til å gjøre , og hva som ER RETT å gjøre. Loven kan gi deg rett til å ødelegge natur , verdier og livsmiljø for mennesker og dyr, MEN ER DET RETT Å GJØRE DET?

Hva ville du sagt om din datter ble utsatt for voldtekt, og loven sa at din klage/anmeldelse skulle sendes til overgriperens far? Slik behandles klagene på konsesjonssaker, ifølge dagens Forvaltningslov.

Det er et LYSPUNKT i alt dette, nemlig utkastet til NY FORVALTNINGSLOV, som nå har ligget i departementet siden avsluttet høring i desember 2019. I dette nye lovutkastet er det åpnet for at klager kan behandles av en UAVHENGIG KLAGENEMND.

Jeg har en bønn til Stortingsrepresentanter og ledere i Motstandsbevegelser om å sette kreftene inn på å få dette lovutkastet fremmet for godkjenning i Stortinget så raskt som mulig.

Kanskje kan vi igjen oppleve at den som har rett, også  får rett !

Av: 
Øyvind Kjus, siv.ing og vindkraftmotstander

 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 2 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte