Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
19 mars 2019 09:36
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nordmøre kjemper for å beholde sitt sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO

Nordmøringene er lovlydige og troskyldige personer som alt for lenge har latt seg lure av helsebyråkratenes maktspill i sykehussaken. Jeg er enig med vår fantastiske barnelege Anna Owczarz i Kristiansund som vil at Orkide saboterer alt samarbeid med helseforetaket og melder seg ut av DMS planlegging øyeblikkelig.

DMS – et luftslott

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentAlt for lenge har noen latt seg lure av alt svadaprat om hvor fantastisk et slikt DMS (Distriktsmedisinsk senter) vil bli. Problemet er om det hele tatt er penger igjen til å fylle et slikt DMS med noe som helst. Jeg har hørt hvor entusiastiske enkelte har vært når de i store ord har snakket om eventyret DMS. Problemet er at det kan bli med å være et eventyr. Noe kan være for godt til å være sant. Et DMS vil forbli et luftslott i den økonomiske hengemyren helseforetaket er i.

Nå er det knapt penger til å bygge et nytt sykehus på Hjelset. Det finnes i alle fall ikke penger til å drive det – og den som tror at det vil være penger igjen til et DMS i Kristiansund må tro om igjen. Når man ser holdningene til de helsebyråkratene som nå raner vårt sykehus på høylys dag, kan man lite stole på slike mennesker når det gjelder støtte til et DMS. Remme, Erdal og hva de nå heter alle helsebyråkratene i Møre og Romsdal er ikke til å stole på. Ikke en meter en gang. Sjefbyråkratene er ikke fornøyd før alle helsetilbud på Nordmøre er fjernet.

Lurt trill rundt

Vi må erkjenne at vi nordmøringer nok en gang er blitt lurt trill rundt. Selvsagt burde vi sett dette fra starten da DMS-begrepet ble kjent. Selvsagt burde vi allerede da sagt nei takk. Vi burde ha ropt ut i natten – «Vi vil ikke ha et DMS. Vi vil opprettholde vårt kjære gode lokalsykehus – Nordmøres viktigste hus». Men dessverre gjorde ikke vi det. Vi ble lurt nok en gang.

Det eneste som hjelper i den kritiske situasjonen vi nå ser er å bruke det eneste våpenet vi har tilbake – nemlig Trøndervåpenet. Dette våpenet skjønner nemlig mange av politikerne i fylket. De vet at bruker vi det våpenet så sprenges Møre og Romsdal i tusen biter. Da går mye tilranet makt med i dragsuget. Da vil mange kanskje innrømme hvor feil de har tatt. Da er det nemlig mange maktmennesker som vil sitte ribbet tilbake. Ribbet til skinnet.

Udemokratiske krefter er farlige

Jeg er en av de mange som har prøvd å se etter håp i det fylket vi har tilhørt i så mange år. Men dessverre er det så mange sterke krefter som ikke har sett fordelen av å ha et slikt fylke. Dessverre har det vært udemokratiske krefter som har bidratt til stadige ran av helsetilbudene på Nordmøre. Ja, vi har sett ran på mange områder.

Våre politikere må selvsagt ta et hovedansvar for at det har gått så langt. Men nå er det stopp. Nå må politikerne vise at de kan stå i krigen – at de kan kjempe for sine velgere og for sitt distrikt.

Vi kan selvsagt ikke godta at så mange viktige helsetilbud tas fra mer enn 60 000 nordmøringer. Nå er nok nok. Nå er det bomstopp for flere ran. Nå må vi våkne før det er for sent.

Nordmøre er en fremtidens region. Men skal vi lykkes med å forme fremtiden må vi ha de viktigste basistjenestene på plass. Og helsetilbud er noe av det aller viktigste vi må verne om.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse