Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Foto: Rødt
Foto: Rødt
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Svar på Per Vidar Kjølmoen sitt innlegg «Ap sikrer norsk matproduksjon, Rødt kaster bort tida» publisert 23. mars 2022.

Det er hyggelig at Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen, er opptatt av Rødt sin politikk. Men det lover ikke godt for den norske bonden, at regjeringspartiets landbrukspolitiske talsperson i mangel på egen politikk og bevilgninger som kan hjelpe landbruket gjennom en krisetid, ikke har annet å drive med enn å angripe Rødt på usaklig vis.

Ap/Sp-regjeringa har levert for lite, for seint. Strømpakken kom lenge etter at lysene var slått av i drivhusene hos mange grøntprodusenter. Vinterens priskrise på drivstoff, gjødsel, byggematerialer, kraftfôr og strøm har satt likviditeten til mange norske bønder i fare. Norsk Bonde og Småbrukarlag beregner kostnadsøkninga til 4-5 milliarder kroner, og har bedt partiene på Stortinget ta initiativ til tilleggsforhandlinger for å rydde milliardunderskuddet av veien før nye jordbruksforhandlinger tar til.
Da Rødt 1. februar leverte hasteforslag i Stortinget å åpne for tilleggsforhandlinger, så var det basert på et samla krav fra alle fylkeslagene i Bonde- og småbrukarlaget. Rødt er på Stortinget nettopp for å løfte inn slike krav.

Når Arbeiderpartiet og Kjølmoen selv var med på å stemme ned forslaget om hastebehandling, er det spesielt å beskylde Rødt for sommel. Hvis Kjølmoen hadde vært villig til å støtte forslaget i hastebehandling, kunne man vært klare til å kompensere for vinterens priskriser innen de neste ukene. I stedet må vi nå krysse fingrene og håpe at pengeboka til norske bønder ikke er skrapet tom før de ordinære forhandlingene er utpå forsommeren.

I stedet for å sette i gang tilleggsforhandlinger for en måned siden, har regjeringa levert en strømstøtte til jordbruket, som selvfølgelig hjelper bønder som sliter med høye strømpriser på Østlandet, men som ikke treffer kriseramma bønder i Nord- og Midt-Norge.

annonse

Årets jordbruksoppgjør må snu skrivebordstilnærmingen både tidligere Høyre og AP-regjeringer har hatt til matproduksjon og jordbruk. Det må tas kraftige grep for å tette inntektsgapet mellom bønder og resten av befolkninga, slik at de som produserer maten vår får en lønn de fortjener for arbeidet de gjør, og som sikrer at folk klarer å stå i jobben. Samtidig må det kompenseres for vinterens priskriser.

I en stadig mer urolig verden, må vi også jobbe for sjølforsyning og et landbruk basert på norske ressurser, ikke importert soya. Dette er utfordringer vi må løse, men da trengs det både politisk vilje til et linjeskifte i jordbrukspolitikken, og penger på bordet i forhandlingene.

Arbeiderpartiet snakker varmt å sikre norsk matproduksjon, og å rydde opp etter høyreregjeringa. Samtidig er Kjølmoen selv ute i Nationen, og varsler at det ikke har vært mindre økonomisk handlingsrom til å prioritere på 10-15 år. Det lover ikke godt for et landbruksoppgjør som må bli historisk, et være eller ikke være for mange bønder.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnSå ingen av valgene tidligere har vært aksevalg, men kommende valg blir et slikt? Som alltid – tiden får vise.Og ...
@Terje Sundsbø4 år går fort, mye og mange endre meninger på den tiden, nytt kommunevakg i 2023....  MYE kan skje da ...
@Terje G. FinnøyFlertallet av velgerne har stemt på de partiene som kjemper for Møreaksen – flertallet av de folkevalgte på Storting og ...
@Terje G. FinnøySpot on, som vanlig :)  
Hører, men… Den av folk flest i fylket uønskede, uforstandige, miljøfiendtlige, overdimensjonerte, firefelts (for ÅDT under 3000), luksus omveien ut ...
Stein Watten 10 dager siden Debatten på NRK: Skremmende
Arbeiderpartiet har faktisk mistet det. Fullstendig. Fra utsiden ser partiet ut for å være så gjennomsyret av pr-folk, at man ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte