Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Atomkraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland. Elven Weser i forgrunnen. Foto: Halvard Alvik / NTB
Atomkraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland. Elven Weser i forgrunnen. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tysklands naive overgang til det grønne skiftet har et stort ansvar for den situasjonen europeisk energi har kommet i.

Kull og atomkraftverk fases ut, vind og sol skulle erstatte dette. I tillegg til gass, hovedsakelig fra Russland. Resultatet er et kraftsystem i ulage der prisene nå er svært høye.

I sum fremstår tysk energipolitikk som svært dårlig fundert og uansvarlig. Risikoen ved politikken er åpenbart ikke vurdert og håndtert godt nok.

Krigen i Ukrainia, og Russland som skrur igjen gasskranene, er egentlig bare toppen av isfjellet. Men like fullt er det den delen av forklaringen som trekkes frem mest.

I 2018 uttalte den amerikanske presidenten, Trump, i et møte med NATO og Jens Stoltenberg, at Tyskland kommer til å bli helt avhengig av Russisk energi og vil bli holdt som gissel av Russland.

«Vi skal beskytte dere mot Russland, men dere får energien fra de samme. Det er upassende», sa Trump. Utsagnet vekte latter og hoderisting fra tyske utsendinger, men denne gang hadde Trump rett.

Dagens situasjon er at Tyskland som i stor grad har vært med på å skape dagens krise, ser ut for å seire på alle fronter.

Norge forsyner Tyskland med gass og elektrisitet. Den tyske stat har innført strømstøtte til innbyggerne. Næringslivet har fått innført makspris, etter samme modell som Fremskrittspartiet har fremmet for husholdninger og bedrifter siden høsten 2021. Markedet opererer som vanlig, men staten tar mellomlegget. En 100 % forutsigbar ordning.

annonse

Regjeringen her til lands har kommet med en fastprisordning til bedrifter som ingen vil ha, og det er ikke aktuelt å innføre samme ordning som Tyskland uttaler statsminister Støre.

Det største selskapet som selger strøm til 7000 norske bedrifter, har rådet sine bedrifter fra å gå inn på de avtalene som tilbys fra norske myndigheter.

Det har alt skjedd at norske bedrifter har flyttet produksjon fra Norge til Tyskland, med begrunnelse at energikostnadene er betydelig lavere der (norsk gass). Forstå det den som kan.

Oppsummert så er Norge den største energi leverandør til Tyskland. Tyskland har betydelig bedre strømstøtte til innbyggere og bedrifter enn Norge.

I tillegg gikk Norge og Tyskland inn en avtale sist uke om hydrogenproduksjon til Tyskland, som vil bruke 17 % av Norges energiproduksjon.

En avtale med Statkraft sikrer Deutsche Bahn (DB), den statseide tyske jernbanen, ren, fornybar kraft i ti år. Den langsiktige avtalen garanterer for 190 gigawatt-timer årlig – det tilsvarer årsforbruket for omtrent 10.000 norske eneboliger. Prisen er 30 øre per kWt.

Denne gang kan en trygt si at Tyskland har «Seiret på alle fronter»

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte