Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hva er mer hjerteskjærende enn å lese om pasienter i et av verdens rikeste land som sloss for å kunne få medisin som kan gi dem og deres nærmeste økt livskvalitet, fordi den er for dyr i Møre og Romsdal?

INP har i sitt partiprogram at vi ønsker en kraftig gjennomgang av helseforetaksmodellen. Dette er nasjonal politikk, men en politikk som selvfølgelig farger Møre og Romsdal sin holdning til dette spørsmålet.

Annonse
Annonse

Når utsagn som, hentet fra media: selv om preparatet er anbefalt av fagavdelingen ved Rikshospitalet, selv om det er andre pasienter i landet som bruker preparatet, så har ikke Helse Møre og Romsdal plikt til å godkjenne preparatet. Er det Helse Møre og Romsdal som setter prisen på et liv?

Nå skal jeg ikke gå inn på enkeltsaker, men i min enfoldighet trodde jeg at helseforetaket hadde plikt til å hjelpe pasientene? Jeg trodde det var derfor vi har helseforetakene, for å hjelpe? Mulig jeg tar feil.

Da helseforetaksmodellen ble innført for 21 år siden var nok ikke meningen at de skulle sitte som småkonger rundt i landet. Som mange vet foreligger det et Stortingsvedtak om at føden i Kristiansund, skal være åpen til det nye sykehuset står ferdig, det ble til og med bevilget ekstra midler til dette. Men Helse Møre og Romsdal hever seg over dette. Nå skal ikke jeg påstå at alt er helseforetakets feil, mye må nok tillegges manglene politisk vilje fra Stortinget til å holde byråkratiet i ørene. Helseforetakene har tilsynelatende fått styre på som de vil, uten konsekvenser.

Annonse
Annonse

Det er engang slik at helseforetakene er statlige foretak og som fylkespolitiker vil nok jobben bli å holde det under oppsikt og påpeke forhold.

Derfor må det være lov til å spørre seg hvordan midlene blir prioritert? Er det første linje som får midlene? Eller er administrative oppgaver blitt så store at helse Møre og Romsdal ikke har råd til å hjelpe innbyggerne som skiller seg fra normalen? All virksomhet krever selvfølgelig en viss grad av administrasjon, men det er i førstelinje pasientbehandlingen skjer. Hvordan kan helse Møre og Romsdal forsvare at en medisin som er i bruk i andre deler av Norge er for dyr i Møre og Romsdal. Det er da ikke adressen din som skal avgjøre om du får behandling eller ikke.

Uansett så er det betenkelig at man i det ene øyeblikket nekter syke norske statsborgere medisin, som kan gi bedre livskvalitet og et lenger liv. For i det neste oppleve at den norske regjering gir 5 milliarder til FN for utvikling av grønn industri.

Nå er det dessverre ikke så mye å få gjort med helseforetaket i fylkestinget utover å være vaktbikkje. Men sitter vi bare på gjerde og betrakter det uten å gjøre noe så vil det uansett ikke bli bedre.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse