fbpx
Annonse
Annonse
Nordmørslista
Ytring
Nordmørslista
15 juni 2017 16:26
Steinar Wiik Sørvik, Linda Jorunn Sandnes og Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Ken Alvin Jenssen
Steinar Wiik Sørvik, Linda Jorunn Sandnes og Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Ken Alvin Jenssen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Steinar Wiik Sørvik, Linda Jorunn Sandnes og Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista

Motstanden mot sentralisering har fremstått som et av Senterpartiets mest grunnleggende prinsipper, og denne motstanden er sannsynligvis den viktigste grunnen til at partiet har gått så kraftig frem på meningsmålingene i en tid hvor de fleste andre partiene fortsatt er rammet av sentraliseringssyken.

Spesielt har motstanden mot å legge ned lokalsykehus og lokalsykehusfunksjoner fremstått som en sak som Senterpartiet har vært alene om. Hvor sterk denne motstanden egentlig har vært har det nok vært delte oppfatninger om, helt siden Liv Signe Navarsetes berømte utbrudd under den forrige rødgrønne regjeringen.

Prinsipper er greie å ha i en valgkamp, men regjeringsdeltagelse er kanskje viktigere.

Enn så lenge har store deler av befolkningen på Nordmøre satt sin lit til Senterpartiets høyt respekterte helsepolitikere Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen. Selv om Senterpartiet i Møre og Romsdal har gått imot Senterpartiets eget partiprogram for å kunne gjennomføre det omstridte såkalte fellessykehuset på Hjelset stikk i strid med Senterpartiets politikk, har Toppe og Lundteigen tilsynelatende stått fast på eget partiprogram, og dermed støttet lokallaget i Kristiansund i å opprettholde lokalsykehusene også i Møre og Romsdal.

Nå er all mulig tvil imidlertid borte. Senterpartiets sterke leder Trygve Slagsvold Vedum har tatt bladet fra munnen og bekreftet det som har ant oss i lang tid.

Senterpartiet sier at de er imot sentralisering, men dette gjelder altså ikke på Nordmøre. Senterpartiet sier at de er for lokalsykehus, men dette gjelder ikke på Nordmøre. Senterpartiet sier at de er for å opprettholde akuttfunksjoner ved lokalsykehusene, men dette gjelder ikke på Nordmøre.

Nordmørslista har flere ganger blitt utfordret på hvilken regjering vi vil støtte. Vi har hele tiden vært klare på at vi støtter den regjeringen som er villig til å gjennomføre våre krav, på lik linje med og på samme måte som andre parti går til forhandlingsbordet i en forhandlingssituasjon.

Etter å ha mistet troen på Senterpartiet er det imidlertid enda flere enn tidligere som har henvendt seg til Nordmørslista med spørsmål om hvilken regjering vi vil støtte.

Vi hadde håpet i det lengste at Senterpartiet skulle ta til fornuft og gå for nullalternativet med fullverdige sykehus både i Molde og i Kristiansund, i tråd med eget partiprogram. Da hadde vi med god samvittighet kunne sagt at vi går for en rødgrønn regjering med støtte fra Nordmørslista, selvfølgelig under forutsetning av å beholde sykehuset. Da kunne Nordmørslista stått sammen med Senterpartiet og støttet dette.

Men å gi en blankofullmakt til en rødgrønn regjering er faktisk like uaktuelt som å gi den til en blåblå regjering, all den tid de alle synes å være like opptatt av sentralisering, og av å svikte sine velgere på Nordmøre. Det er et politisk dilemma. Et trist sådant.

Det kunne kanskje vært en farbar vei om Senterpartiet hadde landet på å opprettholde sykehus på Nordmøre. Men nå skjedde ikke det, og da er muligheten til å gi en slik uttalelse før valget borte, om den noen gang har vært der.

Slik som det har utviklet seg nå kan vi dessverre ikke ha større tillit til en rødgrønn regjering enn vi kan ha tillit til andre alternativ.

I den standardiserte meldingen som sendes fra Senterpartiet til alle medlemmene på Nordmøre som melder seg ut nå, heter det at det er urovekkende at regjeringspartiene ikke viser større innsats for sykehuset i Kristiansund.

Det er selvfølgelig urovekkende at regjeringspartiene ikke viser større innsats, men det visste vi jo fra før. Vi visste hvor vi hadde regjeringen, vi visste at de ikke bryr seg om at befolkningen på Nordmøre skal ha likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten.

Det som er virkelig urovekkende er at Senterpartiet ikke viser større innsats, som i motsetning til regjeringen faktisk påstår at de vil opprettholde lokalsykehusene. Nå ser vi dessverre at heller ikke Senterpartiet bryr seg om at det skal være likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten i hele landet. Det er trist. Rett og slett trist.

Det er Trygve Slagsvold Vedums ansvar. Det er han som svikter både sitt eget partiprogram og befolkningen og velgerne på Nordmøre til fordel for et sentralisert såkalt fellessykehus på Hjelset.

Plasser ansvaret der det hører hjemme. Det er ikke hos oss. Vi er klare på hva vi vil ha.

Vi støtter en regjering som vil opprettholde sykehus på Nordmøre.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 12 timer siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 18 timer siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 19 timer siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Sissel Klungsøyr 1 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Frank Sve har vore ein fighter for den løysinga fleirtalet av innbyggarane i Møre og Romsdal ser ut til å ...
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Veldig godt jobba i fra både FRP, og SV, og ikke minst folket som stemte på oss, og i mot ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte