Annonse
Annonse
Bengt Eriksson, Senterpartiet
Ytring
16 februar 2019 10:38
Bengt G. Eriksson, Leder i Senterpartiets Fagligpolitiske utvalg. Foto: Privat
Bengt G. Eriksson, Leder i Senterpartiets Fagligpolitiske utvalg. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Bengt G. Eriksson, Leder i Senterpartiets Fagligpolitisk utvalg i Møre og Romsdal

Fagligpolitisk utvalg arbeider med arbeidsliv og pensjonsspørsmål og presenterer i dette innlegget, partiets pensjonsplattform.

Ved innføringen av pensjonsreformen i 2011 endret hele fundamentet med pensjon. Begreper som levealdersjustering, alleårsregel og inntektsmessig underregulering ble begreper i dagligtalen. Fagbevegelsen sa ja til og garanterte for pensjonsreformen allerede i 2005. De var garantisten for reformen.

Denne reformen har skapt stor strid innad i fagbevegelsen. Bakgrunnen for reformen har vært mangel på arbeidskraft og at den enkelte arbeidstaker må stå lengere i jobb.

SP sluttet seg også til Pensjonsreformen gjennom pensjonsforliket i 2008. Dette forliket hadde en varighet på 10 år.

I dag er situasjonen motsatt og Norge har over 100.000 arbeidsledige og mere enn nok arbeidskraft. I dag ser vi mye mere av konsekvensene av reformen og for SP er det viktig at vi ikke lager en ny fattig klasse av pensjonistene, som har betalt skatt gjennom et langt liv.

Faglig politisk utvalg ønsker en levealdersjustering som er gradert, dvs. yrke og bakgrunn skal legges til grunn ved gjennomsnittlig levealder for årskullet. Foreslåes justert allerede for 1949 kullet.

Med alleårsregelen mottar i hovedsak alle pensjonister fra 1954 en sum, som er et delingstall mot levealder. I dagens system blir fortsatt ektefeller samordnet med et trekk på 10% i pensjoner over 2G. Samordning må oppheves fra årskullene fra 1954, da disse tar ut en opptjent pensjonssum.

De siste fire årene har vanlige pensjonister tapt kjøpekraft med bakgrunn i underregulering. Når andre trygdemottakere eller arbeidstakere i offentlig sektor mottar lønnsøkning på 1 krone får pensjonistene 75 øre. Denne underreguleringen gjør pensjonistene fattigere og fattigere år for år.

Dagens pensjonister bor og lever som alle andre og har de samme utgiftene som alle andre. Myndighetene har som mål at pensjonistene skal bo hjemme lengst mulig.

Det er laget en stortingsmelding om temaet: Leva hele livet. (Stortingsmelding nr.15 2018) Denne forutsetter at pensjonistene skal bo hjemme lengst mulig. Underreguleringen virker i så henseende mot denne intensjonen.

Senterpartiet vil arbeide for forhandlingsrett for pensjonistorganisasjonene, som de hadde frem til 2015.

Pensjonistforbundet er Norges største pensjonistorganisasjon med 250.000 medlemmer og SP ønsker aktivt å samarbeide med Pensjonistforbundet i folkehelse og andre samfunnsspørsmål.

Fagligpolitisk utvalg M&R vil arbeide for at Obligatorisk Tjenestepensjon (OTP) skal opptjenes fra første krone. Dette vil også løse problematikken rundt pensjon for vikarer, med vikariat under 12 måneder.

Vi ønsker en sterkere Avtalefestet Pensjon (AFP) med medvirkning fra staten for å ivareta eldre arbeidstakere som blir arbeidsledige etter 55 år og som mister retten til uttak ved fylte 62 år.

Av alle pensjonister mellom 67 og 80 år bruker ca. 10% offentlige tjenester. Ca. 5% trenger sykehjemsplass. Dette er lave tall, som det bør være enkelt å innfri. 

SP vil arbeide for minstepensjon over fattigdomsgrensa. Alle over 67 bør få gratis tannbehandling.

Det har Norge råd til!

 

Bengt G. Eriksson
Leder i Senterpartiets Fagligpolitisk utvalg

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 45 minutter siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte