Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
05 juli 2024 13:00
Del på Facebook
Utviklingen og byggingen av hekktråleren «Røeggen» på Storvik ble starten på en storhetsperiode. Her er båten på overleveringstur i 1965. Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.
Utviklingen og byggingen av hekktråleren «Røeggen» på Storvik ble starten på en storhetsperiode. Her er båten på overleveringstur i 1965. Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.

I 1964 tok trålerskipper Olaf Røeggen kontakt med Storvik Mek. Verksted om å utvikle og bygge en helt ny generasjon hekktrålere i Norge.

Røeggen hadde skaffet seg en god erfaring fra flere trålere og satte opp seks hovedkriterier for den nye båten slik at den hadde en størrelse og utrustning for at den kunne få rett til å fiske i forskjellige områder. Ingeniør Alfred Bech hos Storvik ble satt på saken og tegnet den nye tråleren i et nært samarbeid med Olaf Røeggen.

Båten, som ble overlevert i 1965 fikk navnet «Røeggen», og ble en stor suksess. Den fisket mye og ble forløperen til en ny æra for trålerflåten i Norge og en stor bygging av trålere i Kristiansund de neste tiårene, både hos Storvik og Sterkoder. Dette gav en stor sysselsetting og vekst i Kristiansund både hos verftene og lokale underleverandører.

Man kan lese mer om denne båten og alle de andre nybyggene i boken «Storvik Mek. Verksted – Nybygg og produksjon gjennom 105 år», utgitt av Næringshistorie Nordmøre i 2019.

Olaf Røeggen (t.v.) hadde ideen for den nye hekktrålertypen og samarbeidet nært med ingeniør Alfred Bech (t.h.), som tegnet båten. Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.Olaf Røeggen (t.v.) hadde ideen for den nye hekktrålertypen og samarbeidet nært med ingeniør Alfred Bech (t.h.), som tegnet båten. Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.

Her ser vi tre av de nye trålerne ved kai på Storvik. Fra venstre: «Ballstad», «Røeggen» og «Vadsøgutt». Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.Her ser vi tre av de nye trålerne ved kai på Storvik. Fra venstre: «Ballstad», «Røeggen» og «Vadsøgutt». Bilde fra Næringshistorie Nordmøre.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse