Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
26 juli 2024 10:00
Del på Facebook
Storvatnet i Straumsnes har gitt Kristiansund en sikker og god vannforsyning. Foto: Terje Holm
Storvatnet i Straumsnes har gitt Kristiansund en sikker og god vannforsyning. Foto: Terje Holm

I 1974 startet utbyggingen av det nye vannverket som skulle føre vann fra Storvatnet i Straumsnes til Kristiansund og Frei. Dette var en stor og kostbar utbygging, men en meget framsynt avgjørelse.

Det ble foretatt utbedringer i Bolga og bygd høydebasseng ved Kvernberget i Kristiansund. Sommeren 1976 ble undervannsledningene i Freifjorden lagt. Anleggskostnadene var opprinnelig beregnet til 31 millioner etter 1971 priser. Den endelige summer skulle vise seg å bli 85 millioner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Storvatnet har et stort nedslagsfelt og vannet er fra naturens side av god kvalitet. 18. oktober 1979 ble det nye vannverket tatt i bruk. I 1980 ble også Frei koblet til vannverket.

Asbjørn Jordahl, som var ordfører i Kristiansund, var en sentral person for å få gjennomført dette store og viktige prosjektet. Byingeniør Arne Megaard var prosjektleder for kommunen.

Annonse
Annonse

I dag er ikke vann en selvfølge lenger mange steder. På verdensbasis er det økende mangel på vann. Flere steder i Norge har også vannproblemer når det er lengre perioder med tørke. Kristiansund er derfor heldig stilt og har en stor vannkilde med et drikkevann som har meget god kvalitet. Dette takket være fremsynte personer som fikk gjennomført dette utover 1970-tallet.

Kristiansund vannverk på Straumsnes like før det ble ferdig i 1979. Entreprenør Harry Mathisen hadde byggingen. Foto: Edvin BakkenKristiansund vannverk på Straumsnes like før det ble ferdig i 1979. Entreprenør Harry Mathisen hadde byggingen. Foto: Edvin Bakken

Pumpeanlegget i fjellet i Ørnvika ble også bygd av Harry Mathisen. Foto: Edvin BakkenPumpeanlegget i fjellet i Ørnvika ble også bygd av Harry Mathisen. Foto: Edvin Bakken

Ordfører Asbjørn Jordahl (t.v.) og byingeniør Arne Megaard. (Nasjonalbiblioteket)Ordfører Asbjørn Jordahl (t.v.) og byingeniør Arne Megaard. (Nasjonalbiblioteket)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse