Grip fyr ligger på skjæret Bratthårskollen ved det gamle fiskeværet Grip utenfor Kristiansund. Fyret ble bygget i 1888 og er med sine 44 meter Norges nest høyeste fyrtårn.
Krav om et fyr på Grip ble først satt fram i 1863-1863. Havstrekningen Griphølen nordøst for Grip var en skipsled fra havet inn mot skipsleia langs norskekysten nordover mot Trondheim, til Kristiansund og fjordene på Nordmøre. Derfor var det naturlig med et fyr her for å markere de urene farvannene rundt Grip.
Arbeidet begynte vårparten 1885 med anlegging av en kai av tømmer og med kraner. Konstruksjon og bygging av fyret ble sett på som den til da største utfordringen for Fyr- og merkevesenet. Da skjæret bare er to meter høyt, slo ofte bølgene over.
Fyret ble tent første gang 15. oktober 1888 av fyrvokter Richard A. Koch. På fyrstasjonen bestod betjeningen av en fyrvokter, en fyrbetjent og to rerserveassistenter, men med redusert bemanning da fyret ble slukket. Om vinteren var det tre mann på fyret. I tårnet var det innredet et fyrvokterrom, et betjentrom, fellesrom for assistentene og felles kjøkken. Det var også proviantrom.
I dårlig vær, med en lang og mørk vinter, var det ikke så kjekt å være værfast på fyret i lengre perioder. Grip fyr var også et at de fyrene som ikke hadde familiebolig. I styggvær måtte derfor betjeningen oppholde seg inne i fyret til været bedret seg. Det kunne tære på humør og mot.
Fyrstasjonen ble elektrifisert i 1932. Fyret ble avfolket og automatisert i 1977. Siste fyrvokter var Helge Røsand.
Grip fyr har en beliggenhet med vanskelig landingsforhold og er en av landets mest særpregede fyrstasjoner. Riksantikvaren har dokumentert at fyrstasjonen er gammel med en stor grad av opprinnelighet i sin verneplan. Fyret inngår også i det helhetlige kulturminnemiljøet på Grip. En omfattende renovering av fyrtårnet og sokkelen ble utført i årene 2001 og 2003.