Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
28 august 2024 10:00
Del på Facebook
En Chevrolet 1939 modell til Ytre Averøy Billag. (Nordmørsmusea)
En Chevrolet 1939 modell til Ytre Averøy Billag. (Nordmørsmusea)

I 1938 fikk Averøy anløp i ferjeruten til Kristiansund. Det dannet grunnlaget for opprettelsen av to busselskaper for å frakte melk fra bøndene til meieriet i byen.

Den første rutebildriften på Averøy ble startet i 1925 da Konrad Haukås kjøpte sin første bil, en 5-seter Chevrolet som har utførte drosjekjøring med. I 1936 kjøpte Konrad Hoel en buss som ble satt i rute Hoel-Kristvika.

Annonse
Annonse

Da Averøy fikk anløp i ferjeruten til Kristiansund på Kvernes i 1938 og Bremsnes 1940, ønsket Bondelaget å opprette en bussrute for Indre Averøy, fra Fagerengbogen til Bremsnes, for å bringe melken hurtigere til meieriet i byen enn frakt med lokalrutebåtene. De sentrale myndighetene stilte krav om at hele Averøya måtte bli sette på som et trafikkområde, men det ønsker ikke de på Averøy.

I 1936 ble Ytre Averøy Billag etablert og startet rutekjøring fra Kårvåg til Bremsnes i 1940 da ferjekaia på Bremsnes var ferdig. I 1955 ble det også etablert en ruteforbindelse mellom Kristiansund og Molde over det nye ferjesambandet Ørjavik-Tøvik. I 1940 ble Indre Averøy Billag etablert med bussrute fra Fagerengbogen til Kristiansund mandag, onsdag og lørdag.

Etter krigen var det flere forslag om å slå sammen begge busselskapene, men det ble ikke realisert før ved kommunesammenslåingen i 1964. Da ble Kornstad, Kvernes og Bremsnes slått sammen til Averøy kommune og de to busselskapene til Averøy Billag.

Området ved Bremsnes ferjekai ble en naturlig passering for Averøy Billag tine lokaliteter. Billaget vokste i takt med utviklingen i samfunnet. I tillegg til persontrafikken hadde Averøy Billag også godsbiler som i hovedsak betjente selskapets kjerneområde. Det var også melketankkjøring og dyretransport. På 1980- og 1990-tallet var det også turbussruter til forskjellige destinasjoner.

Annonse
Annonse

Fra 2008 ble Averøy Billag innfusjonert i Nettbuss Møre, som i 2003 hadde skaffet seg aksjemajoriteten i selskapet.

Ferjeruten fra Kristiansund med anløp av Bremsnes dannet grunnlaget for opprettelsen av busselskaper på Averøya for frakting av melk til meieriet i byen. Øverst ser vi annonser for begge busselskapene. (Nordmørsmusea)Ferjeruten fra Kristiansund med anløp av Bremsnes dannet grunnlaget for opprettelsen av busselskaper på Averøya for frakting av melk til meieriet i byen. Øverst ser vi annonser for begge busselskapene. (Nordmørsmusea)

Reo Buss fra Indre Averøy Billag i rute ved Kvalshaug tidlig på 1950-tallet. Nederst ser vi bilparken til Indre Averøy Billag på samme tiden. (Gamle bilder fra Averøya)Reo Buss fra Indre Averøy Billag i rute ved Kvalshaug tidlig på 1950-tallet. Nederst ser vi bilparken til Indre Averøy Billag på samme tiden. (Gamle bilder fra Averøya)

Buss fra Averøy Billag med melk til meieriet kjører i land fra Bremsnesferja «Gisle» ved Vågekaia i 1967. (Gamle bilder fra Averøya)Buss fra Averøy Billag med melk til meieriet kjører i land fra Bremsnesferja «Gisle» ved Vågekaia i 1967. (Gamle bilder fra Averøya)

Averøy Billag sine lokaliteter lå ved ferjekaia på Bremsnes. (Nordmørsmusea)Averøy Billag sine lokaliteter lå ved ferjekaia på Bremsnes. (Nordmørsmusea)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse