Annonse
Annonse
Foto: Per Helge Pedersen
Foto: Per Helge Pedersen

Jeg har vært i mange flotte hager. Nylig besøkte jeg den store, velstelte hagen til Hanne og Kurt Monge rundt hytta deres Skogstua i Vatshellen i Tingvoll kommune. Dette ligger vel en kilometer fra riksveien og ca tre kilometer fra den gamle ferjekaia i Kvisvika. For lokalkjente kan jeg nevne at den flotte hageeiendommen ligger ca 200 meter fra badeplassen.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentHelt siden 1991 har de utviklet det vel 11 mål store området til et praktfullt sted. Det er bygget mange stier, små bruer og gangveier. Nå er man i ferd med å bygge den niende bygningen på stedet.

Foss lokket dem til eiendommen

Det som gjorde at kristiansunderne falt for dette stedet er en foss som ligger ved eiendommen. Slettabekken renner gjennom hagen – og det gjør at man til enhver tid har friskt vann. Og vann er en betingelse når man anlegger en så stor hage.

Ikke TV-mennesker

«Vi er ikke TV-mennesker», sier Kurt som sammen med Hanne bruker enormt mye tid i hageprosjektet og ellers til å utvikle eiendommen. Og når man legger ned tusenvis av arbeidstimer blir det også resultater. Og gjennom 25 år tilegner man seg selvsagt mye kunnskap. For min del ble jeg imponert over kunnskapen deres og hva de har skapt.

Som sjefredaktør i Byggeindustrien var jeg med å starte nettstedet www.hage.no. I den forbindelse har jeg laget mange reportasjer fra flotte hageanlegg rundt om i verden. Jeg har også vært der pepperen gror (bl a på Zanzibar).

For en nordmøring er det selvsagt ekstra kjekt å se at vi har mange flotte hageanlegg også i denne del av verden.

Utrolig mange ulike planter

Hanne og Kurt har ikke mindre enn 50 ulike rododendron-arter i hyttehagen. Det er et 20-tall Hosta eller Breibladlilje som det heter på norsk. Mange samler på disse. Det er minst 200 stauder av alle slag. Og det er noen praktfulle rosebusker. I tillegg er det bærbusker og frukt-trær. Det er en stor grønnsakshage og selvsagt er det en egen potetåker.

Selvsagt har man utfordringer når man skal anlegge en så stor hage midt i området hvor hjort og rådyr streifer rundt om i hopetall. Men man tar sine forholdsregler.

Godkjent besøkshage

Dette er en godkjent besøkshage fra Hagelaget. Det har vært organiserte besøk – og det blir det sikkert igjen. Men tar man kontakt med Hanne eller Kurt kan man sikkert få komme på besøk. Det vil gi minner for livet – og kanskje også tips på hva man kan gjøre i sin egen hage.

Det å ha hage som hobby er bra for helsen sies det. For mange kan det være den beste medisin.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte