Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Stig Anders Ohrvik
Kronikk
25 oktober 2019 13:07
Del på Facebook
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist.
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Dette spørsmålet dukket opp i sosiale medier like etter at Helse Møre og Romsdal signerte kontrakt med Skanska om bygging av nytt sykehus i Molde – en kontrakt som ikke sier noe om innhold og størrelse på det nye sykehuset – men som likevel forutsetter nedleggelse av sykehuset i Kristiansund og dermed fører til at befolkningen på Nordmøre får uforsvarlig lang avstand til akuttfunksjoner, fødeavdeling og barneavdeling.

Min påstand er at spørsmålet er feil stilt. Spørsmålet vi bør stille oss er ikke når borgerkrigen starter, men når den slutter. Og det er dessverre vanskelig å se for seg at den pågående konflikten skal være over i nær fremtid. Konflikten er tvert imot eskalerende, og det er dessverre ingen løsning i sikte i overskuelig fremtid.

Den langvarige konflikten  mellom lokalbefolkningen på ytre Nordmøre og de som er  ansvarlige for å legge ned sykehuset vårt, ta fra oss nærhet til akuttfunksjoner, føde- og barneavdeling og frarøve oss den tryggheten og sikkerheten likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten skal gi, bunner i forhold som er så alvorlig at det handler om liv og død for befolkningen, og er dermed så alvorlig at den kan kalles en borgerkrig i overført betydning, slik begrepet krig også heftet ved den kalde krigen, ikke på grunn av trefninger og krigshandlinger, men på grunn av den reelle trusselen folk har følt på kroppen.

Som i mange andre langvarige konflikter kan det være vanskelig å tidfeste begynnelsen av konflikten nøyaktig, men mange mener at vi må tilbake til juni 2001, da Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet vedtok foretaksmodellen. Noen mener vi må enda lenger bakover i tid, men i alle fall kan man si at foretaksmodellen la grunnlaget for å løfte konflikten opp på nasjonalt nivå.

24. mars 2010 ble det vedtatt å legge ned akutt- og fødeavdeling i Kristiansund, til tross for at et styredokument datert 2. februar 2010 tok utgangspunkt i at Kristiansund sykehus skulle være akuttsykehus med fødeavdeling, mens Molde sykehus skulle være lokalsykehus. Dette kan dermed sies å være den første krigserklæringen i konflikten. Andre vil nok peke på 19. desember 2014, i alle fall er det ingen tvil om at konfliktnivået ble betydelig høyere den dagen det såkalte «fellessykehuset» ble vedtatt lokalisert til Molde, på bekostning av sykehuset i Kristiansund.

Uansett er det ingen tvil om at dette er en langvarig konflikt som ingen ennå er i stand til fullt ut å ane konsekvensene av, og heller ikke er i stand til å se enden av.

Det som er helt sikkert er at konflikten vil bestå inntil akuttsykehus i Kristiansund med fødeavdeling og barneavdeling er sikret for all fremtid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
Terje Sundsbø 32 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 37 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 38 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse