Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik
Kronikk
25 oktober 2019 13:07
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist.
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Dette spørsmålet dukket opp i sosiale medier like etter at Helse Møre og Romsdal signerte kontrakt med Skanska om bygging av nytt sykehus i Molde – en kontrakt som ikke sier noe om innhold og størrelse på det nye sykehuset – men som likevel forutsetter nedleggelse av sykehuset i Kristiansund og dermed fører til at befolkningen på Nordmøre får uforsvarlig lang avstand til akuttfunksjoner, fødeavdeling og barneavdeling.

Min påstand er at spørsmålet er feil stilt. Spørsmålet vi bør stille oss er ikke når borgerkrigen starter, men når den slutter. Og det er dessverre vanskelig å se for seg at den pågående konflikten skal være over i nær fremtid. Konflikten er tvert imot eskalerende, og det er dessverre ingen løsning i sikte i overskuelig fremtid.

Den langvarige konflikten  mellom lokalbefolkningen på ytre Nordmøre og de som er  ansvarlige for å legge ned sykehuset vårt, ta fra oss nærhet til akuttfunksjoner, føde- og barneavdeling og frarøve oss den tryggheten og sikkerheten likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten skal gi, bunner i forhold som er så alvorlig at det handler om liv og død for befolkningen, og er dermed så alvorlig at den kan kalles en borgerkrig i overført betydning, slik begrepet krig også heftet ved den kalde krigen, ikke på grunn av trefninger og krigshandlinger, men på grunn av den reelle trusselen folk har følt på kroppen.

Som i mange andre langvarige konflikter kan det være vanskelig å tidfeste begynnelsen av konflikten nøyaktig, men mange mener at vi må tilbake til juni 2001, da Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet vedtok foretaksmodellen. Noen mener vi må enda lenger bakover i tid, men i alle fall kan man si at foretaksmodellen la grunnlaget for å løfte konflikten opp på nasjonalt nivå.

24. mars 2010 ble det vedtatt å legge ned akutt- og fødeavdeling i Kristiansund, til tross for at et styredokument datert 2. februar 2010 tok utgangspunkt i at Kristiansund sykehus skulle være akuttsykehus med fødeavdeling, mens Molde sykehus skulle være lokalsykehus. Dette kan dermed sies å være den første krigserklæringen i konflikten. Andre vil nok peke på 19. desember 2014, i alle fall er det ingen tvil om at konfliktnivået ble betydelig høyere den dagen det såkalte «fellessykehuset» ble vedtatt lokalisert til Molde, på bekostning av sykehuset i Kristiansund.

Uansett er det ingen tvil om at dette er en langvarig konflikt som ingen ennå er i stand til fullt ut å ane konsekvensene av, og heller ikke er i stand til å se enden av.

Det som er helt sikkert er at konflikten vil bestå inntil akuttsykehus i Kristiansund med fødeavdeling og barneavdeling er sikret for all fremtid.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 2 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte