Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
07 juni 2023 15:55
Del på Facebook
Dugnadsgruppa Ramsailt. Fra venstre: Noralf Heggem, Inger Britt Hoem Ovesen,Eva Halaas, Kristian Gundersen, Britt D'Angelo, Sissel Mjønes Bergsnev og Ronald Johansen. Foto: Kai Andersen
Dugnadsgruppa Ramsailt. Fra venstre: Noralf Heggem, Inger Britt Hoem Ovesen,Eva Halaas, Kristian Gundersen, Britt D'Angelo, Sissel Mjønes Bergsnev og Ronald Johansen. Foto: Kai Andersen

Det nærmer seg med stormskritt ny gjennomføring av Klippfiskdagan som arrangeres den 14.–17. juni 2023. Dugnadsgruppa Ramsailt som har ansvaret for de to første dagene av festivalen, presenterer det endelige programmet for onsdag og torsdag.

Fredag og lørdag 16. juni-17.juni er det Nordmørsmusea som overtar stafettpinnen og KSU.NO kommer tilbake med en ny artikkel før helga hvor fokus vil være på det to siste dagene av festivalen, hvor den tradisjonelle Bacalokonkurransen også inngår i Klippfiskdagan 2023.

Annonse
Annonse

Arrangør «Ramsailt» består av en liten gjeng frivillige som brenner for byen sin og lokalsamfunnet.

– Vi legger opp til en folkefest, med formidling av spennende lokalhistorie, og å vise hva framtida kan ha å by på gjennom dagens og fremtidens havbruksnæring. Tanke og tema for disse arrangementsdagene bygger på ønsket om å bygge stolthet og identitet for vår kulturhistorie, – samt å overbringe kunnskap om hvilke muligheter som dagens og fremtidens lokale havbruksnæring kan gi vår ungdom, sier leder i Ramsailt, Britt D'Angelo.

Åpning og klippfiskmarked

Det hele starter onsdag den 14.06 kl 15.00–19.00 utenfor Kulturfabrikken i Kristiansund. Her blir det et utendørs fiskemarked hvor råvaren skal være klippfisk. Variasjon, kreativitet, fantasi og mangfold skal prege de rettene som kokkene byr på.

– Her har vi 6. trinns «småkokker» fra kommunene Smøla, Aure og Kristiansund, 4 klasser med elever fra kokkelinja ved Kristiansund videregående skole, og kokker fra 5 restau ranter representert. Vår viden kjente kokk Arild Dybvik er markedets konferansier, sier Britt D'Angelo videre.

Operaen i Kristiansund er gode hjelpere, og de bidrar med ulike dansenummer. Møst revyteater og Balaklava mannskor bidrar med flott sjømannsmusikk og klippfiskarie, og det blir klippfiskkåseri ved Endre Skar. I tillegg til salg av klippfiskretter, blir det fire andre salgsboder med: klippfisksmykker av Renate Unhjem, salg av klippfisk v/ Sigurd Folland AS, ungdomsbedriften «Levende Vågen» som selger bl.a. selvlagede skjærefjøler og Oddny Skomsøy byr på nylansert klippfiskkonfekt og skipskjeks.

Klippfiskkonsert – Ut av havet

Kl 18.00 åpnes dørene i Kulturfabrikken for årets klippfiskkonsert «Ut av havet». En hjertevarm og vakker konsert, med strålende dyktige artister avslutter dagens arrangement.

Torsdag - forbeholdt 8. trinns elever fra regionen

Torsdag 15. juni er forbeholdt 8. trinns elever fra kommunene Smøla, Aure, Averøy og Frei. Hele 270 elever med lærere får en kulturvandring til ulike steder i byen. Milnbrygga, Mellemværftet, Skipshistorisk selskap, Lerøy, Kristiansund og Nordmøre havn.

Havnecruise med Sundbåt og RS Christiansund inngår også, før samtlige møtes ved Kulturfabrikken til felles lunsj. For ikke å avvike fra temaet, vil denne bestå av klippfiskwraps.

Ungdomskonferansen – Et hav av muligheter

Etter lunsj vil ungdomskonferansen «Et hav av muligheter» starte inne i Kulturfabrikken. Forskjellige firmaer innen havbruk skal på en spenstig måte fortelle om sine virksomheter og forhåpentligvis motivere de unge til å tenke på et mulig studie- og karrierevalg innen denne næringen.

Disse firmaene deltar med foredrag: Sigurd Folland AS, Averøy, Holmek AS, Kristiansund, Kontali Analyse AS, Kristiansund, Nordic Halibut AS, Averøy, Smøla Visningssenter/Nekton AS, Smøla, Abyss Group AS, Kristiansund og GC Rieber AS, Kristiansund.

Underveis vil Operaens dansegruppe «krydre» det hele med litt musikk og heftig klippfiskdans. Kl 16.00 avsluttes konferansen, – og en annerledes skoledag er over for 250 14–15 åringer.

Annonse
Annonse

Forhåpentligvis drar de hjem til sine kommuner litt rikere på lokalhistorie, og med noen flere ideer rundt fremtidig skolevalg?

Hyggekveld i og ved Tollboden + gratiskonsert

Samme kveld kl 18.00 inviterer «Ramsailt» til en hyggekveld i og ved Tollboden på Innlandet. Dansenummer, shanty-kor og klippfiskkåseri står også her på underholdningsmenyen. I tillegg åpner vi for en vakker gratis-konsert inne i Tollboden kl 19.30. Artister er Brynjar Takle-Ohr og Jan Terje Sager. Dødeladen cafe og restaurant selger klippfisktapas og bobler.

Fredag og kulturhistorisk fagseminar

Fredag og lørdag tar Nordmørsmusea over regien på festivalprogrammet. Fredag blir det arrangert gratis kulturhistorisk fagseminar om klippfisk og kystkultur på Norsk klippfiskmuseum! .

Fra Nordmørsmusea presenterer Jon Eikrem ny forskning om klippfisk under 2. verdenskrig i Kristiansund og Berit Johanne Vorpbukt holder innlegget "Vinterfisket på Nordmøre - ei kvinnehistorie?"

Bernt Fjeldvær fra Hitra kystmuseum gir et foredrag om framveksten av slofart/klippfisktilvirkning på Hitra og Museum Nord presenterer sin nasjonale storsatsing SKREI - nasjonalt senter for lofotfisket, og drøfter relevansen til klippfiskproduksjon på Mørekysten. Seminaret avsluttes med en samtale mellom innleggsholderne og publikum; Hvordan kan vi legge til rette for at den kulturhistoriske fortellingen om klippfisken blir ivaretatt, forsket på og satt i en kontekst som gir inspirasjon og læring for dagens klippfiskindustri og samfunnet forøvrig.

Seminaret varer fra kl. 12-16 og er gratis.

Lørdag med bacalaokonkurranse

Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund arrangerer også i 2023 konkurransen om å lage den beste bacalaoen i klassisk 1800-talls-stil.

Konkurransen BACALAO DE KRISTIANSUND - Folkets beste bacalao -, finner sted på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga, lørdag 17. juni 2023. I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet - i over 190 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! Klippfiskmuseet arrangerer hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.

Hvem lager den beste Kristiansundsbacalaoen i 1800-talls-tradisjon?

KSU kommer med mer infor om Klippfiskdagan 2023 med spesielt fokus på fredag og lørdag i en oppfølgingsartikkel denne uken.

– Hjertelig velkommen

Da gjenstår det kun å ønske alle hjertelig velkommen. La oss igjen sette klippfisken på «Nordmørskartet», avslutter Britt D'Angelo

Britt D'Angelo, Oddny Skomsøy og Noralf Heggem selger billetter blant annet på Alti Futura, til klippfiskkonserten som finner sted i Kulturfabrikken onsdag den 14. juni 2023. Foto: Steinar Melby, KSU.NO / NettStudio

Les også:

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse