Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Fra venstre: Jack Sæther (avd. 20 Transport), Olav Høydalsvik (avd. 29 Søre Sunnmøre), Cecilie Søllesvik (avd. 65 Nordmøre og Romsdal), Terje Trulssen (avd 31 Sunnmøre), Bjørn Steffensen (avd 21 Havn) – bildet er tatt før korona.
Fra venstre: Jack Sæther (avd. 20 Transport), Olav Høydalsvik (avd. 29 Søre Sunnmøre), Cecilie Søllesvik (avd. 65 Nordmøre og Romsdal), Terje Trulssen (avd 31 Sunnmøre), Bjørn Steffensen (avd 21 Havn) – bildet er tatt før korona.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesforbundet er svært fornøyd med at Fylkestinget i Møre og Romsdal har vedtatt at det skal ansettes en koordinator som skal bidra til å forebygge og bekjempe sosial dumping i Møre og Romsdal.

Vi er glade for at Arbeiderpartiet programfestet å få på plass en koordinator for et seriøst arbeidsliv i Møre og Romsdal fylkeskommune, og for at dette punktet ble med i den politiske plattformen som Ap, Sp, SV, R, V og Krf styrer på.

Fellesforbundet har i mange år hatt kampen mot sosial dumping som en av våre viktigste arbeidsoppgaver. Over 530 000 arbeidere i Norge jobber i bransjer preget av sosial dumping. Mange av våre medlemmer merker hver dag effektene av sosial dumping på kroppen, og i lønningsposen.

En koordinator vil bidra til:

 • flere lærlinger
 • flere fagarbeidere
 • mer seriøsitet som bidrar til rettferdig og seriøs konkurranse mellom bedriftene
 • mindre innleie

En av de største offentlige byggherrene i Norge forteller at halvparten av de som blir oppgitt å være fagarbeidere, ikke er fagarbeidere. En koordinator vil bidra til mer kunnskap og gi mer effektiv håndheving av seriøsitetsbestemmelsene.

Fellesforbundets avdelinger i Møre og Romsdal har jobbet lenge med å få satt dette på dagsorden. Vi er bekymret over at Frp og Høyre har stemt mot dette tiltaket helt siden Arbeiderpartiet, ved Per Vidar Kjølmoen, fremmet forslaget for å øke innsatsen mot sosial dumping sommeren 2020. Vi noterer oss at Frp i et leserbrev mener at det ikke er nødvendig med noen koordinator for et seriøst arbeidsliv. Kampen for at alle skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår og at bedriftene skal ha like konkurransevilkår, er noe også partiene på høyresida bør være med på! 

Sosial dumping er krevende å avdekke, og vår erfaring i Fellesforbundet er at dedikerte folk med bransjekunnskap er nødvendig for å lykkes. Vi ser frem til å få en koordinator på plass, og vi vil bidra med kunnskap og erfaring fra fagbevegelsen, slik at vi sammen kan få ett enda bedre arbeidsliv i Møre og Romsdal for ansatte, bedrifter og næringsliv.

Av: 

 • Fellesforbundet avd 20 Transport, Jack Sæther
 • Fellesforbundet avd 21 Havn, Bjørn Steffensen
 • Fellesforbundet avd 29 Søre Sunnmøre, Olav Høydalsvik
 • Fellesforbundet avd 31 Sunnmøre, Terje Trulssen
 • Fellesforbundet avd 65 Cecilie Søllesvik
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøMoroklompen...  Det finnes vel masse info på vegvesen, eller andre instanser som filket,regjering mm... Man må vel bare lete, tenker ...
Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJusst precis.  Realisme... Hvordan hadde det gått med gårdsbrukene, butikkene, bedriftene og ikke minst turismen ute på de små øyene, ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte