Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Fra venstre: Jack Sæther (avd. 20 Transport), Olav Høydalsvik (avd. 29 Søre Sunnmøre), Cecilie Søllesvik  (avd. 65 Nordmøre og Romsdal), Terje Trulssen (avd 31 Sunnmøre), Bjørn Steffensen (avd 21 Havn) – bildet er tatt før korona.
Fra venstre: Jack Sæther (avd. 20 Transport), Olav Høydalsvik (avd. 29 Søre Sunnmøre), Cecilie Søllesvik  (avd. 65 Nordmøre og Romsdal), Terje Trulssen (avd 31 Sunnmøre), Bjørn Steffensen (avd 21 Havn) – bildet er tatt før korona.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesforbundet er svært fornøyd med at Fylkestinget i Møre og Romsdal har vedtatt at det skal ansettes en koordinator som skal bidra til å forebygge og bekjempe sosial dumping i Møre og Romsdal.

Vi er glade for at Arbeiderpartiet programfestet å få på plass en koordinator for et seriøst arbeidsliv i Møre og Romsdal fylkeskommune, og for at dette punktet ble med i den politiske plattformen som Ap, Sp, SV, R, V og Krf styrer på.

Fellesforbundet har i mange år hatt kampen mot sosial dumping som en av våre viktigste arbeidsoppgaver. Over 530 000 arbeidere i Norge jobber i bransjer preget av sosial dumping. Mange av våre medlemmer merker hver dag effektene av sosial dumping på kroppen, og i lønningsposen.

En koordinator vil bidra til:

  • flere lærlinger
  • flere fagarbeidere
  • mer seriøsitet som bidrar til rettferdig og seriøs konkurranse mellom bedriftene
  • mindre innleie

En av de største offentlige byggherrene i Norge forteller at halvparten av de som blir oppgitt å være fagarbeidere, ikke er fagarbeidere. En koordinator vil bidra til mer kunnskap og gi mer effektiv håndheving av seriøsitetsbestemmelsene.

Fellesforbundets avdelinger i Møre og Romsdal har jobbet lenge med å få satt dette på dagsorden. Vi er bekymret over at Frp og Høyre har stemt mot dette tiltaket helt siden Arbeiderpartiet, ved Per Vidar Kjølmoen, fremmet forslaget for å øke innsatsen mot sosial dumping sommeren 2020. Vi noterer oss at Frp i et leserbrev mener at det ikke er nødvendig med noen koordinator for et seriøst arbeidsliv. Kampen for at alle skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår og at bedriftene skal ha like konkurransevilkår, er noe også partiene på høyresida bør være med på! 

Sosial dumping er krevende å avdekke, og vår erfaring i Fellesforbundet er at dedikerte folk med bransjekunnskap er nødvendig for å lykkes. Vi ser frem til å få en koordinator på plass, og vi vil bidra med kunnskap og erfaring fra fagbevegelsen, slik at vi sammen kan få ett enda bedre arbeidsliv i Møre og Romsdal for ansatte, bedrifter og næringsliv.

Av: 

  • Fellesforbundet avd 20 Transport, Jack Sæther
  • Fellesforbundet avd 21 Havn, Bjørn Steffensen
  • Fellesforbundet avd 29 Søre Sunnmøre, Olav Høydalsvik
  • Fellesforbundet avd 31 Sunnmøre, Terje Trulssen
  • Fellesforbundet avd 65 Cecilie Søllesvik
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse