fbpx
Annonse
Annonse
Arne Grødahl, bystyrerepresentant i Kristiansund
Leserinnlegg
Arne Grødahl, bystyrerepresentant i Kristiansund
29 april 2021 23:24
Arkivbilde over Devoldholmen i Kristiansund. Foto Steinar Melby/NettStudio
Arkivbilde over Devoldholmen i Kristiansund. Foto Steinar Melby/NettStudio
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er fantastisk. Et av de viktigste og beste prosjektene i Kristiansund blir nærmest plassert i en  sammenheng som er en konspirasjonsteori verdig. Jeg tenker på Geir Gerhard Greger sitt innlegg i  ksu.no i dag. 

Mange har en rekke teorier om hvorfor det er vanskelig å få til noe i byen vår. Og mange stiller  høylytte spørsmål om det samme. 

Jeg er overbevist om at grunnen er at uansett om noen har en god ide. Enten det er private eller  personer i det offentlige så er det noen som skal motarbeide. Som vet bedre. Som tillegger de med  ideene motiver de ikke har. Da er det ikke rart at mange føler det er vanskelig å få til noe. 

Uansett hva som planlegges. Da sies det. Det er for stort. Det er for stygt. Fargene er en skam. 

Hvor er positivitet? Hvor er anerkjennelsen når noen får en god ide? Hvor er anerkjennelsen og  applausen når noen får til noe?

Campus Kristiansund er et fantastisk prosjekt. Ikke bare gir det våre unge et løft ved at man får  høyere utdanning og fagskole midt i byen og med et tilbud vi aldri tidligere har hatt. Det gir også  mer.  

Det noen ikke har fått med seg er at Campus Kristiansund også gir en arena hvor næringsliv og  forskning får en felles arena, hvor vi som by og region kan vokse sammen. 

Som by står vi foran utfordringer. Utfordringer med å skaffe kompetanse til næringslivet i byen. Vi  står foran den utfordringen at vi iløpet av noen år må erstatte dagens viktigste næring. Virksomhet  tilknyttet oljen. 

Derfor er vi kommet et godt stykke i innholdet i hva campus Kristiansund skal være. Det utifra hvilke  behov næringsliv og kommuner lokalt har. Og med en tanke om hva skal vi leve av i fremtiden. En  ting er sikkert. Vi kan ikke leve av krangling og kverulering.  

Kristiansund har alltid levd ved og av havet. Våre muligheter inn i fremtiden ligger også der. Derfor  tas det sikte på å utdanne ungdom innen disse retningene slik at vi har kompetanse innen de  næringene vi fremover skal skape. Det gjør vi allerede. Og det skal vi fortsette med. Her har også  fagskolen en nøkkelrolle. De skal også inn på Campus Kristiansund. Jeg vet hva riktig utdanning gjør  iforhold til de bedriftene som allerede driver i Kristiansund. Slik som Rieber. Som anslagsvis har  hentet halvparten av sin arbeidsstokk fra fagskolen i Kristiansund. Nå må vi være treffsikre når vi  skaffer utdanning i Kristiansund. Vi må sikre kompetanse slik at Rieber kan ekspandere. De forstår at  de får tak i arbeidskraft her. Nasjonalt vet vi at havnæringene blir pekt ut til å bli næringen som skal  erstatte oljen inn i fremtiden. Det passer oss i Kristiansund perfekt. Ved vår nærhet. Ved at vi bygger  utdanning og forskning rettet mot dette her i byen. Ved at vi ferdigregulerer områder klart til å sette i  gang. Og ved at vi etablerer et Campus Kristiansund hvor lokalt næringsliv i klynger kan styrke  hverandre og sørge for utvikling. Vi i Kristiansund må konkurrere på de fortrinn vi har. Nærheten til  havet. Og kompetanse bygd opp ved hjelp av lokalt næringsliv, forskning og utdanning av  kompetente mennesker.  

Denne uken ser vi at det blir etablert et selskap basert på tang og tare. Over tid er det gjort forsøk.  Etablert kompetanse. Og nå etablerer fylkeskommunen et selskap som skal sette vårt område i front  innen denne næringen. Og her kan vi virkelig snakke om naturgitte fordeler. I vårt hav og fjorder.  

Skal vi få til det må vi foreta oss mye. Det viktigste grepet er etableringen av Campus Kristiansund.  Som gjennom åpne prosesser ble lokalisert på det mange kaller Devoldholmen. Her var kommune  representert gjennom politisk vedtak i bystyret. Her var de som eier grunnen involvert. Her var også fylkeskommune og høyskolen i Molde involvert. Dette er samarbeidspartnere i utvikling av området.  Som du redegjør for så er det overlatt til private firma med kompetanse på så stor utbygging å være  de som formelt står for utbyggingen. Jeg er selv av den oppfatning at det grenser for hvor stor  kompetanse vi kan ha i egen kommune og organisasjon til å gjennomføre et slikt prosjekt. 

Det er selvsagt at havneselskapet som eier av mye av grunnen der Campus Kristiansund kommer har  vært direkte involvert. Hadde det ikke vært for at eiere av havneselskapet, havnerådet og  havnestyret har vært positive til planene så ville ikke plasseringen blitt der Campus Kristiansund nå  skal realiseres. At du i et anfall av mistenksomhet og konspirasjonsgrahet gir dagens havnefogd og  dagens styreleder en rolle som utplasserte for å gjennomføre Campus Kristiansund er så på viddene  at det blir morsomt. ALLE beslutninger om plassering av Campus Kristiansund ble tatt når dagens  havnefogd og dagens styreleder ikke hadde roller i havneselskapet. De fleste beslutninger ble også  fattet før dagens styreleder var ansatt i kommunen. Og mange beslutninger ble også fattet når  dagens havnefogd jobbet i en annen kommune enn Kristiansund. Det å mistenkeliggjøre personer og  kommune på denne måten er direkte ufint. 

Og så ender innlegget til Geir Gerhard Greger som en karikatur over den debatten om hva som er fint  eller ikke av diverse prosjekt som etter min mening har forskjønnet Kristiansund. Og utviklet. Enten vi  snakker om området innerst i Vågen. Rundt kulturfabrikken og Kranaskjæret. Rådhusplassen og  Carolines plass. Og for egen del vil jeg tilføye området bak kirka og som skal fortsette ned mot byen. 

Det er feil farger. Det er brukt feil materiale. Det er for moderne. Det er……. 

Jeg for min del er glad for at det er andre enn oss gamle gubber på rundt 60 som skal fornye og  utvikle byen. Og jeg registrerer også at det du synes er stygt mener jeg er fint. Så ikke engang gamle  gubber er enige. La oss nå trygt la byen utvikle seg uten at vi feller en tåre over enhver forandring. Ikke motarbeide alt. Bidra med positive ideer. 

Det ønskes velkommen. Like mye som at Kristiansundere som vender hjem ønskes velkommen. Også  de som ytrer sine meninger som deg Geir. Som gammel nabo i Nansensgata er det moro at du vender  hjem igjen. Jeg er sikker på at du vil kunne bidra positivt i byen vi begge er glade i. 

Av: Arne Grødahl, bystyrerepresentant i Kristiansund 

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøNei, eg har for lengst oppfatta at du er heilt på jordet i dine vurderingar av behovet for eit nytt ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugDu har endelig oppfattet meg rett. Med Romsdalsaksen vil det bli større trafikk i Fannefjordtunnelen enn uten Romsdalsaksen. Det er ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøSå du trur verkeleg at fylket vil byggje ein ny tunnel for å avlaste eksisterande tunnel når der er ei ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugOm Romsdalsaksen bygges, så vil det medføre større trafikk i Fannefjordtunnelen, ikke mindre, slik du hevder. Og dermed må den ...
Lama Vik 1 dager siden Sikkerhet og kostnader
@Thomas RønsaasMed Møreaksen sparer du ein time Ålesund- KSU. Vi får ein heilt ny, flott veg med høg standard. Ein kan ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøFor absolutt siste gong! Når Romsdalsaksen har medført statleg E39-bru til Lønset, trur du då det blir bygd nytt løp ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 64 comments
  • Lars Svein Valderhaug 38 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte