Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Under og etter valgkampen lovet regjeringspartiene å støtte norske sjøfolk ved å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel, og videreføre og styrke nettolønnsordningen.

Etter 5 års kamp og skriverier på Facebook og i media trodde jeg at jeg kunne slappe av og vente til neste høst og se om det endelig ble satt i verk og at kampen var over.

Slik ble det dessverre ikke.

Mandag denne uken oppdaget vi at taket på nettolønnsordningen for kystfarten og passasjerferge som er registrert i NOR som regjeringen Solberg i 2016 fjernet.

For at flere rederi kunne ta inn norske sjøfolk som var nær utslettet langs kysten. Regjering Solberg foreslo på sitt siste forslag til statsbudsjett å gjeninnføre nettolønnsordningen med ett tak på 189.000, som nå ble satt inn igjen av den nye regjeringen, og som de økte til 220.000.

Nils Tore Melingen som driver et kystrederi på Vestlandet, og som vil ha flest mulig norske sjøfolk på sine båter, og jeg så at dette ville være en katastrofe for mange små rederier i kystfarten og at dette på sikt kunne få konsekvenser for norske lønns- og arbeidsvilkår.

Det vi fryktet er at mange rederi vil bli tvunget til å sette norske sjøfolk på land og sette inn utenlandske sjøfolk. Etter hvert fikk vi høre dette fra mange rederi.

Mange rederi har reagert og bla Odfjell som har flagget inn 40 båter og som i mange år har tatt inn lærlinger og som har mange norske sjøfolk om bord i sine båter advarer nå sterkt regjeringen mot dette.

Dette vil få store konsekvenser for næringen.

F.eks. så vil det for ett rederi øk utgiftene med 4 millioner. Hvis forslaget til regjeringen går gjennom.

Jeg begynte å skrive om dette og fikk beskjed at dette er feil.

Forbundene skrøt av forslaget til regjeringen og politikerne svarte meg ikke på meldinger, unntatt en i Sp som beklaget dette, men kunne ingenting gjøre.

Kystrederiforbundet gikk ut og advarte om dette.

Jeg ble veldig usikker. Jeg har tenkt og tenkt, har jeg tørna?

Har jeg i 5 år tatt så feil?

Jeg har gjentatt og gjentatt at det er kun offshore som ikke har fått fjernet taket på nettolønnsordningen gjennom 5 år. I innlegg på gruppen og i avisinnlegg.

Jeg har advart mot konsekvensene for offshore, som i den verste krisen på mange år ikke fikk fjernet taket på ordningen av den forrige regjeringen.

Hva ser politikerne og forbundene som ikke jeg ser?

Jeg måtte spørre Dagfinn Olsen i Frp tar jeg feil her?

Fikk til svar, nei.

Etter 2 dager snudde også forbundene og de jobber nå hardt opp mot politikerne og regjeringen for å snu dette.

Nå håper jeg at regjeringen våkner og ser konsekvensen. Det eneste som nytter er å fjerne taket på nettolønnsordningen i alle segment og innføre Norske lønns- og arbeidsvilkår så raskt som praktisk mulig.

Vi må ha både Norske lønns- og arbeidsvilkår og Nettolønnsordningen i fremtiden for å sikre at vi har norske sjøfolk.

Ikke kjøre en næring som er på veg oppover i grøfta og at kysten nå skal blø ppå grunn av at Senterpartiet og Arbeiderpartiet går tilbake sine løfter og sviker oss enda en gang. Dette er uakseptabelt og gjør at jeg mister tiltroen på at de også vil holde sine løfter om Norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på Norsk sokkel.

Det er ikke for seint å snu og berge mange arbeidsplasser langs kysten.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 7 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 7 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 8 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 8 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte