Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hvis noe endres i lov eller forskrift, så må det jo være for å oppnå noe bedre eller spare penger, men regjeringens forslag til endring i opplæringsloven når det gjelder opplæringskontorene, gjør det virkelig ikke!

«Forslaget inneber at opplæringskontor blir regulert som samarbeidsorgan for lærebedrifter og ikkje som lærebedrift. Opplæringskontora vil derfor ikkje få lærlingtilskot direkte frå fylkeskommunen, men godkjende lærebedrifter kan kjøpe ulike former for bistand og administrative tenester frå opplæringskontor, så lenge dette ikkje er i strid med lova. Forslaget endrar ikkje dei samla utgiftene fylkeskommunane har knytt til dei som som har læretid i bedrift"

annonse

Dette setter hele opplæringskontor ordningen i fare!

En ser altså for seg her at 340 opplæringskontorer, med 1000 ansatte, skal bli konsulentselskaper og tegne kontrakter med 24.000 lærebedrifter, og sende disse fakturaer istedenfor å overføre andel av tilskudd. Det betyr starten på slutten på en ordning som har fungert i 35 år, som er ønsket av næringslivet og ikke koster det offentlige et rødt øre ekstra! Tvert imot!

Taperne blir færre læreplasser og dårligere oppfølging av lærlinger.

Forskningen er entydig; Ordningen med opplæringskontor fungerer. Den gir flere læreplasser, flere lærekandidater, mer voksenopplæring i bedrift og bedre gjennomføring.

annonse

Når en ikke vil spare et rødt øre ved denne endringen, hvorfor?

Det offentlige vil få dramatisk økte kostnader ved at fylkeskommunene skal uføre opplæringskontorenes jobb. Rekrutteringen til yrkesfag vil bli dårligere, hvis ikke opplæringskontorene kan jobbe med det. Det vil gå tapt en masse spisskompetanse på yrkesfag generelt, veiledning og oppfølging i bedrift.

En rekke oppgaver lærebedriftene og skolene er avhengige av i dag vil ikke bli utført av noen parter, og det samfunnsoppdraget Opplæringskontorene påtar seg på vegne av bedriftene vil i mye mindre grad bli gjennomførbart.

Den store majoriteten av lærebedrifter i Norge er små bedrifter. Disse bedriftene og svært mange større bedrifter er helt avhengige av opplæringskontor for å kunne ta inn og følge opp lærlinger slik man gjør i dag. Antall læreplasser vil avta dramatisk.

Opplæringskontorene i Norge er opprett av lærebedriftene og for lærebedriftene. Den norske modellen med opplæringskontor fungerer meget godt. Over 80% av lærekontraktene i Norge er med et opplæringskontor på laget.

Opplæringskontorene er en anerkjent og meget viktig aktør i den norske fag og yrkesopplæringen, men nå foreslår regjeringen indirekte å legge dem ned. Det har ikke manglet på advarsler i høringen, et samlet næringsliv og de fleste fylkeskommuner har vært klare på at dette er feil veg å gå, men allikevel foreslår regjeringen dette. Det er Stortinget som vedtar lover, og Opplæringskontorene må fortsatt blir regulert som lærebedrift.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 6 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 6 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 10 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte