Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Thale Skybak, seksjonsleder for Redd Barnas Norgesprogram. Foto: Nora Lie / Redd Barna
Thale Skybak, seksjonsleder for Redd Barnas Norgesprogram. Foto: Nora Lie / Redd Barna
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Synet på salg av nakenbilder er i ferd med å normaliseres blant ungdom. Det viser en ny rapport fra Redd Barna. Voksne må snakke med unge om farer knyttet til salg og deling av seksualisert innhold.

Veien kan være kort fra noe som virker uskyldig, til ubehagelige og i verste fall svært alvorlige hendelser. Utpressing, spredning av innhold, seksuelle krenkelser og i verste fall alvorlige seksuelle overgrep, er noen av risikoene knyttet til deling og salg av seksualisert innhold, ifølge Kripos. Ungdommene Redd Barna har snakket med i rapporten «Er det innafor å selge nudes?» oppgir at de er klar over risikoene, og det er også de færreste som selger nakenbilder, men etterspørselen er likevel så stor at raske penger og bekreftelse på kropp og utseende kan virke fristende for mange. Dette er funn vi som samfunn må ta på alvor.

Her er 5 råd om hvordan du snakker med ungdommer om salg og deling av nakenbilder:

  1. Ta utgangspunkt i et grunnleggende positivt syn på seksualitet: Vektlegg trygghet og gjensidighet. Still spørsmål på en ikke-dømmende måte og vær åpen, særlig på hva som får ungdom til å ønske å produsere og selge seksualisert innhold. Snakk om det å bruke seksualitet for å få noe man ønsker seg, og at det ikke er greit å kjøpe eller gi andre noe de ønsker seg mot et nakenbilde.
  2. Den som sitter på den andre siden, kan like gjerne være en jevnaldrende som en voksen. Det kan være en person man har hatt en flørt med, og som har virket hyggelig lenge, eller det kan være en person som samler bilder for å presse noen til å betale penger. Det betyr at voksne ikke bør snakke om de som kjøper sex ut fra et ensidig og stereotypt bilde, men ha i bakhodet at ungdom kan være både mulig selgere og kjøpere av seksuelle tjenester. Snakk om at det ikke er greit å kjøpe nakenbilder, eller å bytte det mot noe man ønsker seg.
  3. Reflekter sammen rundt positive og negative sider ved deling av bilder, og hva som kan være konsekvenser på kort og lang sikt. Formidle at salg av seksuelt innhold i realiteten er noe et lite mindretall av ungdom driver med, og at de aller færreste tjener mye penger på det.
  4. Formidle at selv om ungdomstiden skal være en tid hvor grenser testes og man skal finne ut av ting, er det enkelte ting man bør unngå fordi konsekvensene er ukjente og kan være alt fra sosiale sanksjoner fra jevnaldrende til press og overgrep. Snakk også om at selv om man ikke sender bilde av ansikt, kan det ha negative konsekvenser på sikt - blant annet for selvbilde.
  5. Reflektere sammen om saker der ungdommer har opplevd at bildesalg har gått over i trusler og utpressing. Hvordan kan man vite at den man selger til, ikke har skadelige hensikter?

Bruk eksempelhistorier som kan forberede unge til å ta gode valg i vanskelige situasjoner:

  • Hva hvis du har kjempelyst på en dyr jakke eller en veske, og får tilbud om å selge et bilde i undertøy?
  • Hva hvis du har solgt et fotbilde. Personen som kjøpte, sier han vil fortelle alle du kjenner på sosiale medier at du selger fotbilder om du ikke sender et toppløsbilde?

Selv om salg av seksualisert innhold gjerne kan starte helt frivillig fra ungdommens side, kan saker lett eskalere. Barn og unge må ha kunnskap og si ifra til en voksen dersom de opplever noe ubehagelig eller truende. Da er det viktig at de blir møtt av voksne som viser at de ønsker å forstå deres behov og motivasjon: Lytte og støtte fremfor å kjefte, belære eller innføre strenge sanksjoner.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøJeg skrev dette,f or å forklare at med flere fjorder og øyer som det knyttes ferge til, dess større sjangs ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøVi har hatt våre to ferger - Kvaløy og Vengsøy - siden 2011. Og Finnøy har vært landfast via moloen, ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrMen siden det er Torghatten som drifter det sambandet, trodde jeg de hadde satt inn bedre ferger der og , ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrJeg er ganske sikker på at det også er klausul om regularitet i fergekontrakten.På Sunnmøre (Ålesund kommune) får de tydeligvis ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnDette er ein konsekvens av at oppdragsgiver,  Møre og Romsdal fylke, vektar pris framfor regularitet. Og Norled vart kvitt gamalt ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSeriøst? .Har de så gamle ferger der?  Vi har ferge som er nesten nye vi, rart det finnes så gamle ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse