Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Mattis Himo
Ytring
05 desember 2018 10:54
Del på Facebook
Foto: Rødt
Foto: Rødt
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har en utfordring i omsorgssektoren i Kristiansund. Ansatte i sykehjem og hjemmetjenester peker i sine kvartalsrapporter på en økning i tjenesteomfang, økt sykefravær, samt problemer med å få tak i vikarer som fører til overtid og bruk av vikarbyråer. Dette er faktorer som fører til ustabile arbeidsrelasjoner, svekker fagmiljø og er med på å drive kostnadene i tjenesten til skyene.

Kristiansund har i flere år hatt utfordringer med å rekruttere og beholde kvalifiserte sykepleiere og fagfolk, og det er tydelig at noe må gjøres for å snu denne trenden. Når det i tillegg rasles med ostehøvelen og budsjettkutt i en allerede presset organisasjon, bør noen stå opp for helsearbeiderne og tjenestemottakerne i kommunen vår og si STOPP, LYTT og TENK DEG OM!

Sykepleien gjennomførte en stor undersøkelse om bruken av vikarbyråer i helsesektoren i kommunene i Norge, og peker på at over en milliard kroner går til private bemanningsbyråer. I Kristiansund brukte kommunen i 2017 nesten 16 millioner kroner på vikarbyråer. Med tanke på at hjemmetjenestenebarnevern,  og sykehjem i 2018 rapporterer om økt bruk av vikarbyråer og økt sykefravær, kan man anta at dette tallet vil være enda høyere i 2018.

Hvis man sammenligner oss med andre kommuner i samme kostragruppe, driver helsetjenestene dyrere per innbygger enn landsgjennomsnittet. Kristiansund er også i toppen når det kommer til bruk av vikarinnleie hos sammenlignbare kommuner. Kristiansund sine 15 847 248 kr ligger for eksempel skyhøyt over Molde, som brukte kun 185 000 kr på vikarinnleie.

Kommuner rundt omkring i landet rapporterer også om at bruk av vikarbyråer er dyrere enn egne ansatte. Denne forskjellen på kostnader går ikke til de ansatte vikarene, skaper ikke stabile arbeidsplasser eller øker bosetting og tilflytting i kommunen. Disse går til vikarbyråene og deres aksjonærer. Dette er skattebetalernes kroner, som går til private investorer som bruker billigere arbeidskraft, gir dårlige arbeidsvilkår og tvilsomme selskapsstrukturer hvor millioner blir gjemt i skatteparadiser. Her kan man for eksempel peke på vikarbyrået Orange Helse som nå har byttet navn og fraksjonert organisasjonen sin for å komme seg ut av et dårlig medialys, og i dag igjen driver utbrakt virksomhet i norske kommuner igjen. Dette kun noen år etter skandalene som innebar grov underbetaling, brudd på arbeidsmiljøloven, og millioner gjemt i skatteparadiset Malta.

Så hvorfor gå over bekken etter svar, når vi har sett løsningen i egen kjølvann? I Kristiansund ble det ved Bergan sykehjem gjennomført et forsøk, som har vært til inspirasjon for mange andre kommuner i Norge i ettertid. De økte grunnbemanningen, og fikk reduserte sykefraværet med inn mot 50%. Dette gir i perioder der man har alle på jobb, et bedret tjenestetilbud, økt overskudd til å tenke nyskapende og drive tjenesteutvikling. Samtidig har man i perioder hvor det er sykefravær en mer stabil arbeidsstokk, behovet for å leie inn vikarer er lavere og både ansatte og brukere opplever større stabilitet i tjenestene.

Dette burde vært historien om hvordan Kristiansund gikk foran som kommune og innførte dette i alle sine tjenester hvor stor fysisk og psykisk påkjenning i arbeidssituasjonen fører til høyt sykefravær, økt arbeidsbelastning på andre ansatte og bruk av vikarbyrå. I stedet har ostehøvelprinsippet ført til at vi har blitt en av verstingene i klassen, og sløser bort millioner hvert år, skaper uholdbare arbeidssituasjoner som fører til sykdom, og et rykte som fører til at sykepleiere, helsepersonell og andre fagfolk søker seg bort fra disse viktige institusjonene der det gjøres så mye viktig og bra arbeid. En arbeidsplass som ansatte er og burde være stolte av! Gi dem tid, stabilitet og rom til å gjøre den jobben de selv ønsker! Bli kvitt vikarbyrå som tapper en allerede skrapet kommunekasse, ansett flere hender i helsesektoren og gi kommunens omsorgsyrker det løftet som både ansatte og brukere fortjener.

STOPP ostehøvelprinsippet! Vi må LYTTE til de ansatte og TENKE OSS OM!

Mattis Himo, Styremedlem Rødt Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse