Annonse
Annonse
Steinar Melby
Lokalhistorie
25 februar 2018 11:25
Petroleum ligger til kai ved Vestlandske Petroleumskompani sitt tankanlegg på Dale i Kristiansund. Statsarkivet i Stavanger. Pa 0982 - Esso Norge
Petroleum ligger til kai ved Vestlandske Petroleumskompani sitt tankanlegg på Dale i Kristiansund. Statsarkivet i Stavanger. Pa 0982 - Esso Norge

Til kai ved anlegget på Dale i Kristiansund, ligger Petroleum og losser tretønner med det som sannsynligvis er lampeolje. Bildet må være tatt etter 1915.

Vestlandske Petroleumskompani A/S, også skrevet Vestlandske Petroleumscompagni og forkortet VPC, var et norsk aksjeselskap som importerte og solgte petroleumsprodukter fra 1891 til 1953. Selskapet var deleid av det amerikanske oljeselskapet Standard Oil Company N.J. I 1953 fusjonerte Vestlandske Petroleumskompani med Østlandske Petroleumscompagni (ØPC) og dannet A/S Norske Esso.

Vestlandske Petroleumskompani avholdt konstituerende generalforsamling på Bergen Børs 20. november 1890. Initiativtagerne og stifterne av det nye selskapet var de fremtredende forretningsmennene Conrad Mohr, N.H. Brun og Christian Irgens fra Bergen og Det Danske Petroleums Aktieselskap. Det danske selskapet var deleid av John D. Rockefellers Standard Oil Company of New Jersey. Vestlandske Petroleumskompani skulle kjøpe sine petroleumsprodukter av Standard Oil Company N.J. med det danske selskapet som mellomledd. I vedtektene stod det at selskapets formål var å drive handelsvirksomhet med petroleum og andre lignende belysningsvæsker. Dette var før bilen ble et vanlig syn i Norge og hovedmarkedet for petroleumsprodukter var lampeolje og som brensel for oppvarming.

Vestlandske Petroleumskompani bygget raskt et nettverk av lageranlegg langs kysten. Hovedanlegget lå i Skålevik utenfor Bergen. Før 1915 bygget selskapet større lageranlegg i Stavanger, på Karmøy, Haugesund, Ålesund, Kristiansund og Trondheim. Senere utvidet Vestlandske Petroleumskompani også virksomheten med lageranlegg i Tromsø og Harstad. I tillegg til de store anleggene ble det oppført mindre tanker på flere steder langs kysten.

Den første skipslasten med petroleumsprodukter ankom Bergen 18. juni 1891. Fra en italiensk bark ble det losset 11 498 fat. Det ble raskt klart at det var både farlig og lite effektivt og frakte petroleum på trefat. Derfor investerte selskapet i nye tankbåter. Først kjøpte Vestlandske Petroleumskompani et ombygget seilskip, «Unionen». Tanken på skipet rommet 17 000 fat. Dette skipet brant opp utenfor bedriftens tankanlegg i Skålevik i 1898. I samarbeid med statsminister Christian Michelsen bygget Vestlandske Petroleumskompani tankdampskipet D/S «Conrad Mohr» på 40 000 fat og senere tankskipet M/T «Petroleum». «Conrad Mohr» fraktet store laster med petroleum fra USA, mens «Petroleum» gikk i innenriksfart med forsyninger til selskapets forskjellige lagre langs kysten.

Kilde: Wikipedia. Les mer om Vestlandske Petroleumskompani her.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere lokalhistorie-artikler

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte