I en artikkel i KSU.NO den 3. juni 2022, kan vi lese at vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE ønsker å prioritere konsesjonssøknader om større vannkraftprosjekter.
Dette er bra men uten omlegging av den norske kraftpolitikken betyr dette ingenting for kraftprisen vår. Markedet det eksporteres til er umettelig og utbyggingsiveren bunner i ønsket om økt eksport. Uten at vi tar politisk grep som sikrer lav kraftpris for norsk industri, næringsliv, offentlige bygg og private, vil situasjonen forbli den samme.
Les også
NVE vil prioritere store vannkraftprosjekter
Norge er selvforsynt med billig og ren kraft
Norge er i en særstilling som kan være selvforsynt med nesten utslippsfri, regulerbar, stabil og billig vannkraft. Den er over 90% eid av det offentlige og dermed kan vi selv bestemme over den og anvende den til nasjonens beste. Det norske folk har faktisk betalt for de store vannkraftutbyggingene, linjenettet og alle småkraftverk som dessverre utelukkende er solgt til utenlandske eiere de siste ti årene.
Subsidierte utenlandske vindkraftverk
I tillegg har vi dessverre subsidiert de utenlandske vindkraftverkene som står på norsk territorium. Over 70% av vindkraft i Norge er utenlandskeid. Dette er kraftkilder som gir stor ustabilitet i landets kraftforsyning da den jo ikke er regulerbar, i tillegg til at den er dyr.
Utenlandskabler og skyhøye kraftpriser
Vi har også dessverre betalt for utenlandskablene som bidrar til at vi har skyhøye kraftpriser. Alt dette muliggjort via en kraftpolitikk hvor ønsket effekt kun er maks pris på strøm og ikke hensyntatt klodens klima, miljø og Norges ve og vel.
Staten med skyhøye inntekter
Det hjelper ingenting at staten har skyhøye inntekter på kraftsalg når landets arbeidsplasser forsvinner, sykehjem og andre offentlige tjenester ikke kan betjene sine strømregninger og industri legges ned eller flyttes til lavkostland hva angår lønninger.
Når et forbund som LO er imot statlig kontroll og eierskap på kraftkabler til utlandet skal vi begynne å reagere.
Jeg minner og om at Høyre og FrP i 2013 gikk til valg på at hjemfallsretten skulle oppheves.
Vannkraftbonansa
Så hva vil skje nå fremover i forbindelse med at det ser ut til å bli en vannkraftbonansa? Jeg synes heller ikke Arbeiderpartiet fremstår overbevisende hva angår vår felles ressurs, vannkraften sin fremtid som felles eie og fordel for fellesskapet.
Les også
Hvorfor ses vannkraft på som et problem for Lund og land?