Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Vidar Holm
Kronikk
03 juni 2022 20:55
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Osbudammen i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Illustrasjonsfoto av Osbudammen i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I en artikkel i KSU.NO den 3. juni 2022, kan vi lese at vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE ønsker å prioritere konsesjonssøknader om større vannkraftprosjekter.

Dette er bra men uten omlegging av den norske kraftpolitikken betyr dette ingenting for kraftprisen vår. Markedet det eksporteres til er umettelig og utbyggingsiveren bunner i ønsket om økt eksport. Uten at vi tar politisk grep som sikrer lav kraftpris for norsk industri, næringsliv, offentlige bygg og private, vil situasjonen forbli den samme.

Norge er selvforsynt med billig og ren kraft

Norge er i en særstilling som kan være selvforsynt med nesten utslippsfri, regulerbar, stabil og billig vannkraft. Den er over 90% eid av det offentlige og dermed kan vi selv bestemme over den og anvende den til nasjonens beste. Det norske folk har faktisk betalt for de store vannkraftutbyggingene, linjenettet og alle småkraftverk som dessverre utelukkende er solgt til utenlandske eiere de siste ti årene.

Subsidierte utenlandske vindkraftverk

I tillegg har vi dessverre subsidiert de utenlandske vindkraftverkene som står på norsk territorium. Over 70% av vindkraft i Norge er utenlandskeid. Dette er kraftkilder som gir stor ustabilitet i landets kraftforsyning da den jo ikke er regulerbar, i tillegg til at den er dyr.

Utenlandskabler og skyhøye kraftpriser 

Vi har også dessverre betalt for utenlandskablene som bidrar til at vi har skyhøye kraftpriser. Alt dette muliggjort via en kraftpolitikk hvor ønsket effekt kun er maks pris på strøm og ikke hensyntatt klodens klima, miljø og Norges ve og vel.

annonse

Staten med skyhøye inntekter

Det hjelper ingenting at staten har skyhøye inntekter på kraftsalg når landets arbeidsplasser forsvinner, sykehjem og andre offentlige tjenester ikke kan betjene sine strømregninger og industri legges ned eller flyttes til lavkostland hva angår lønninger.

Når et forbund som LO er imot statlig kontroll og eierskap på kraftkabler til utlandet skal vi begynne å reagere.

Jeg minner og om at Høyre og FrP i 2013 gikk til valg på at hjemfallsretten skulle oppheves.

Vannkraftbonansa

Så hva vil skje nå fremover i forbindelse med at det ser ut til å bli en vannkraftbonansa? Jeg synes heller ikke Arbeiderpartiet fremstår overbevisende hva angår vår felles ressurs, vannkraften sin fremtid som felles eie og fordel for fellesskapet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnSå ingen av valgene tidligere har vært aksevalg, men kommende valg blir et slikt? Som alltid – tiden får vise.Og ...
@Terje Sundsbø4 år går fort, mye og mange endre meninger på den tiden, nytt kommunevakg i 2023....  MYE kan skje da ...
@Terje G. FinnøyFlertallet av velgerne har stemt på de partiene som kjemper for Møreaksen – flertallet av de folkevalgte på Storting og ...
@Terje G. FinnøySpot on, som vanlig :)  
Hører, men… Den av folk flest i fylket uønskede, uforstandige, miljøfiendtlige, overdimensjonerte, firefelts (for ÅDT under 3000), luksus omveien ut ...
Stein Watten 10 dager siden Debatten på NRK: Skremmende
Arbeiderpartiet har faktisk mistet det. Fullstendig. Fra utsiden ser partiet ut for å være så gjennomsyret av pr-folk, at man ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte