Annonse
Annonse
Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet. Foto: NTB
Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet. Foto: NTB

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre nevnte ikke misnøyen mot helseforetaksmodellen med et ord i sin landsmøtetale. Men skal han følge opp det han selv sa i talen om at vi må få et sterkere fellesskap i Norge, ja, da må han og Arbeiderpartiet bidra til at det famøse helseforetaksprosjektet blir skrotet.

Det er ventet at dette blir en av de store sakene på landsmøtet. Det pågår mange sykehuskriger rundt om i landet. I talen sin kom Støre med en rekke eksempler på urettferdighet som han mener at det må gjøres noe med. Og skal han følge opp dette også i helsepolitikken må Støre snu.

Ny løsning tvinger seg frem

Jeg har tidligere tatt opp spørsmålet om helseforetakene og den betente sykehus-krigen i Møre og Romsdal direkte med Jonas. Da mente han at helseforetaksmodellen kom for å erstatte det systemet man hadde tidligere. Det at fylkene drev sykehusene var heller ikke en god modell, ifølge han. Til meg sa Støre at han da ikke så noen bedre måte å løse utfordringene i spesialhelsetjenesten på enn den foretaksmodellen man har nå. Men med det opprøret vi nå ser i Arbeiderpartiet har jeg stor tro på at AP går inn for en ny modell. Skal Jonas lykkes med sitt prosjekt må han gjøre det.

Onsdag tok jeg denne saken opp med LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen og han sa til meg at han har fått mange tilbakemeldinger fra hele landet både fra medlemmer i fagbevegelsen og fra LOs  distriktssekretærer om at det med skje endringer i styringene av sykehusene. Han sa til meg at politikerne må ta tilbake kontrollen over helsepolitikken på dette området. Det betyr at dagens helseforetaksmodell må endres. Og LO-sjefen sitter i partiets sentralstyre.

Mange tar opp saken

Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund tar opp den dramatiske situasjonen på Nordmøre på landsmøtet allerede torsdag. Jeg regner med at mange andre også vil snakke om dette. Jeg har stor tro på at Arbeiderpartiet vil gjøre et vedtak om at partiet endrer standpunkt i denne saken også sentralt.

Gjør ikke Arbeiderpartiet det vil det bli katastrofevalg i mange kommuner rundt om i Norge – og dette vil ytterligere bidra til å svekke partiet.

Går Arbeiderpartiet inn for å skrote dagens helseforetaksmodell samtidig som man også gjør andre positive vedtak som går imot en videre sentralisering i Norge, vil dette opplagt bidra til å løfte partiet igjen.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte