Annonse
Annonse
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter talen til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter talen til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentArbeiderpartiet faller på stadig flere meningsmålinger – og partiet faller kraftig. PÅ siste TV2 målingen fikk AP 24,3 % oppslutning. Det er en nedgang på 3,1% fra forrige valg.

Disse siste målingene offentliggjøres samtidig som Arbeiderpartiet er samlet til landsmøte i Oslo. Det er landsmøte hvert andre år. Mange har ment at nedgangen i målingen skyldes Giskebråket og Metoo. Men det ligger nok mer grunnleggende politiske årsaker bak.

Les også: Ny rekord for Sp i TV 2-måling – krisetall for Ap

Mange misfornøyde velgere

Problemet er at ledelsen ikke har tatt dette inn over seg. Partiledelsen har ikke tatt inn over seg at det er mange misfornøyde velgere rundt om i landet. Arbeiderpartiets ledelse må forstå at Norge er mer enn storbyene. De aller fleste velgerne bor faktisk spredt rundt i landet.

Dette har Senterpartiet forstått – og SP fortsetter oppturen. Senterpartiet har gått sterkt imot sentralisering. Senterpartiet har ikke minst forstått at bråket rundt sykehusene er en sak de må ta stilling til. Senest torsdag var det et stort møte i Kristiansund hvor nettopp sykehuskrisen sto på dagsorden. Dette at SP markerer seg så langt er vel forankret i partiledelsen. Jeg regner med at partiet vil samle troppene også i Møre og Romsdal om det som er SPs linje i sykehussaken.

AP lokalt har våknet

Nå har heldigvis de lokale Arbeiderpartilederne på Nordmøre og i mange andre deler av landet våknet til, live. De kjemper for sine distrikter og for sine velgere. Men Gahr Støre og eliten i partiet har ikke valgt å ta i denne saken. De har derimot sagt at dagens helseforetaksmodellen er den beste de kan til by folket. Du verden hvor feil man kan ta. Men i denne eliten er det jo mange som posisjonerer seg til nye verv i en ny regjering. Se bare på denne Kåss fra Telemark som var statssekretær i helsedepartementet og som nå opplagt har ambisjoner om å bli nye helsestatsråd etter Høie. Skjer det blir det ikke mange omveltninger i helsepolitikken.

Populisme

I de innerste kretser i Arbeiderpartiet er man selvsagt misunnelig på at de andre rødgrønne partiene fosser frem. Men da trøster man seg med at for et øyeblikk kan man godta, at det nå er de mer populistiske partiene som nå scorer. Arbeiderpartiet som det store partiet, må fortsatt ha så mye ansvarlighet at man ikke kan være med på dette spillet. Man kan selvsagt ikke ta inn over seg det folket føler og kjemper for. Hvor er det blitt av det partiet som kjempet frem vanlige folks rettigheter i dette landet?

Mange gode innlegg

I går fulgte jeg mye av debatten på Arbeiderpartiets landsmøte. Det var fantastisk mange gode og engasjerte innlegg. Men det store spørsmålet er: Når velter dette engasjementet inn over partiledelsen? Når stiller Gahr Støre og folkene hans opp på barrikadene for å ta kampen for velgerne sine?

Jonas hadde en god landsmøtetale. Jeg har aldri hørt han bedre. Men hva skjer dersom han ikke gjennomfører det han sier. Med bakteppet fra talen vil det være helt meningsløst dersom han nå ikke lytter til det Arbeiderparti-representantene fra Nordmøre forteller til landsmøtet.

Jonas har nettopp fått en knusende meningsmåling mot seg som også viser at veldig mange Arbeiderpartimedlemmer rundt om i landet vil skifte han ut. Dersom han nå ikke følger opp ropet om hjelp i mange distrikter som nå mister sine fødeavdelinger, sine sykehustilbud og sine helsetiltak. Tar han ikke snart et standpunkt i disse sakene vil ha føre partiet mot avgrunnen.

Les også: Fire av ti Ap-velgere vil bytte ut Støre

Nå fortsetter landsmøtet, og det skal bli veldig interessant å se hva man blir enige om. Men jeg tror at dersom man fortsetter slik som nå vil mange oppleve Arbeiderpartiet som et Høyre light. Dersom man fortsetter med å støtte en sentraliserende politikk, ja, da vil AP får et enormt problem.

Hør på hva Kjell sier

Dersom ikke Kjell Neergaard og de andre nordmørsrepresentantene blir hørt vil det bli en katastrofe for Arbeiderpartiet. Helseforetaksmodellen er overmoden for endringer. Folk godtar rett og slett ikke at maktsyke helsebyråkrater har overtatt styringen av dette viktige området i Norge. Nå må politikerne ta makta tilbake både på dette og andre områder.

Dersom ikke Arbeiderpartiet engasjerer seg sterkere for folk flest og for de distriktene som nå opplever maktmisbruk fra helsebyråkratenes side, tror jeg partiet vil få det ekstremt vanskelig.

Da vil mange medlemmer forsvinne. Gode politikere som har tjent partiet lenge, vil gi opp. De kommer ikke gjennom muren eliten omgir seg med. Da må mange tillitsmenn rundt om i kommunestyrer og i fylkesting bestemme seg for hvem de vil være mest lojale mot – Arbeiderpartiets ledelse eller sine egne velgere.

Sp får hele 16,9 prosents oppslutning på TV 2s stortingsgallup. Den er ny rekord for partiet i denne målingen. Samtidig faller Ap til nytt bunnivå.

Mer om TV2 målingen

Les også: Ny rekord for Sp i TV 2-måling – krisetall for Ap

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte