Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
05 april 2019 10:18
Del på Facebook
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter talen til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter talen til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentArbeiderpartiet faller på stadig flere meningsmålinger – og partiet faller kraftig. PÅ siste TV2 målingen fikk AP 24,3 % oppslutning. Det er en nedgang på 3,1% fra forrige valg.

Disse siste målingene offentliggjøres samtidig som Arbeiderpartiet er samlet til landsmøte i Oslo. Det er landsmøte hvert andre år. Mange har ment at nedgangen i målingen skyldes Giskebråket og Metoo. Men det ligger nok mer grunnleggende politiske årsaker bak.

Les også: Ny rekord for Sp i TV 2-måling – krisetall for Ap

Mange misfornøyde velgere

Problemet er at ledelsen ikke har tatt dette inn over seg. Partiledelsen har ikke tatt inn over seg at det er mange misfornøyde velgere rundt om i landet. Arbeiderpartiets ledelse må forstå at Norge er mer enn storbyene. De aller fleste velgerne bor faktisk spredt rundt i landet.

Dette har Senterpartiet forstått – og SP fortsetter oppturen. Senterpartiet har gått sterkt imot sentralisering. Senterpartiet har ikke minst forstått at bråket rundt sykehusene er en sak de må ta stilling til. Senest torsdag var det et stort møte i Kristiansund hvor nettopp sykehuskrisen sto på dagsorden. Dette at SP markerer seg så langt er vel forankret i partiledelsen. Jeg regner med at partiet vil samle troppene også i Møre og Romsdal om det som er SPs linje i sykehussaken.

AP lokalt har våknet

Nå har heldigvis de lokale Arbeiderpartilederne på Nordmøre og i mange andre deler av landet våknet til, live. De kjemper for sine distrikter og for sine velgere. Men Gahr Støre og eliten i partiet har ikke valgt å ta i denne saken. De har derimot sagt at dagens helseforetaksmodellen er den beste de kan til by folket. Du verden hvor feil man kan ta. Men i denne eliten er det jo mange som posisjonerer seg til nye verv i en ny regjering. Se bare på denne Kåss fra Telemark som var statssekretær i helsedepartementet og som nå opplagt har ambisjoner om å bli nye helsestatsråd etter Høie. Skjer det blir det ikke mange omveltninger i helsepolitikken.

Populisme

I de innerste kretser i Arbeiderpartiet er man selvsagt misunnelig på at de andre rødgrønne partiene fosser frem. Men da trøster man seg med at for et øyeblikk kan man godta, at det nå er de mer populistiske partiene som nå scorer. Arbeiderpartiet som det store partiet, må fortsatt ha så mye ansvarlighet at man ikke kan være med på dette spillet. Man kan selvsagt ikke ta inn over seg det folket føler og kjemper for. Hvor er det blitt av det partiet som kjempet frem vanlige folks rettigheter i dette landet?

Mange gode innlegg

I går fulgte jeg mye av debatten på Arbeiderpartiets landsmøte. Det var fantastisk mange gode og engasjerte innlegg. Men det store spørsmålet er: Når velter dette engasjementet inn over partiledelsen? Når stiller Gahr Støre og folkene hans opp på barrikadene for å ta kampen for velgerne sine?

Jonas hadde en god landsmøtetale. Jeg har aldri hørt han bedre. Men hva skjer dersom han ikke gjennomfører det han sier. Med bakteppet fra talen vil det være helt meningsløst dersom han nå ikke lytter til det Arbeiderparti-representantene fra Nordmøre forteller til landsmøtet.

Jonas har nettopp fått en knusende meningsmåling mot seg som også viser at veldig mange Arbeiderpartimedlemmer rundt om i landet vil skifte han ut. Dersom han nå ikke følger opp ropet om hjelp i mange distrikter som nå mister sine fødeavdelinger, sine sykehustilbud og sine helsetiltak. Tar han ikke snart et standpunkt i disse sakene vil ha føre partiet mot avgrunnen.

Les også: Fire av ti Ap-velgere vil bytte ut Støre

Nå fortsetter landsmøtet, og det skal bli veldig interessant å se hva man blir enige om. Men jeg tror at dersom man fortsetter slik som nå vil mange oppleve Arbeiderpartiet som et Høyre light. Dersom man fortsetter med å støtte en sentraliserende politikk, ja, da vil AP får et enormt problem.

Hør på hva Kjell sier

Dersom ikke Kjell Neergaard og de andre nordmørsrepresentantene blir hørt vil det bli en katastrofe for Arbeiderpartiet. Helseforetaksmodellen er overmoden for endringer. Folk godtar rett og slett ikke at maktsyke helsebyråkrater har overtatt styringen av dette viktige området i Norge. Nå må politikerne ta makta tilbake både på dette og andre områder.

Dersom ikke Arbeiderpartiet engasjerer seg sterkere for folk flest og for de distriktene som nå opplever maktmisbruk fra helsebyråkratenes side, tror jeg partiet vil få det ekstremt vanskelig.

Da vil mange medlemmer forsvinne. Gode politikere som har tjent partiet lenge, vil gi opp. De kommer ikke gjennom muren eliten omgir seg med. Da må mange tillitsmenn rundt om i kommunestyrer og i fylkesting bestemme seg for hvem de vil være mest lojale mot – Arbeiderpartiets ledelse eller sine egne velgere.

Sp får hele 16,9 prosents oppslutning på TV 2s stortingsgallup. Den er ny rekord for partiet i denne målingen. Samtidig faller Ap til nytt bunnivå.

Mer om TV2 målingen

Les også: Ny rekord for Sp i TV 2-måling – krisetall for Ap
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse