Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 august 2020 16:37
Del på Facebook
Den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk strenge midler for å slå ned opprøret i landet. Foto: Andrej Stasevitsj/Pool Photo via AP/NTB scanpix.
Den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk strenge midler for å slå ned opprøret i landet. Foto: Andrej Stasevitsj/Pool Photo via AP/NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk de strengeste tiltakene for å slå ned demonstrasjonene i Hviterussland. Han vil stenge bedrifter der det streikes.

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier. Etter uker med demonstrasjoner ber han lørdag hæren ta strenge midler i bruk.

– Det er klart at den interne politiske situasjonen i landet blir hisset opp med en plan om en revolusjon. Militæret må ta i bruk de strengeste midlene for å beskytte integriteten til landet vårt, sier Lukasjenko, ifølge det statlige nyhetsbyrået BelTA.

Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti melder at Lukasjenko også varsler at alle statlige bedrifter der det streikes, vil bli stengt fra mandag.

Planlegger militærøvelse

Det har vært daglige demonstrasjoner siden presidentvalget. Flere land har varslet at de ikke anerkjenner valget og har bedt hviterussiske myndigheter unngå vold mot demonstrantene.

Lukasjenko besøkte lørdag en militærbase i Grodno, nær grensa til Polen. Der avviste han demonstrantenes krav, og slo fast at de er støttet av utenlandske interesser.

– Tilgi politiet deres feil, de er også en del av vårt folk, sa Lukasjenko til befolkningen i Grodno.

Det er planlagt en større militærøvelse i Grodno-regionen neste uke.

– Vil aldri akseptere Lukasjenko

Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som har gått i eksil i Litauen for sin egen sikkerhets skyld, sa fredag at hviterusserne aldri vil akseptere Lukasjenko.

– Det bør være klart for presidenten at det er behov for endring. Jeg håper den sunne fornuften vinner fram, at folket blir hørt, og at det blir holdt et nytt valg, sa Tikhanovskaja på sin første pressekonferanse siden hun rømte hjemlandet.

Hun ba streikende fabrikkarbeidere samarbeide med koordineringsrådet hun har opprettet for å lede de prodemokratiske demonstrasjonene. Dette rådet er under etterforskning av hviterussisk politi.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse